vrijdag 4 januari 2013

Chungking Express / Chung Hing sam Iam (1994)

Land: Hong Kong
Regie: Wong Kar Wai
Cast: Tony Leung Chiu Wai, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Birgitte Lin

Chungking Express is verdeeld in twee delen. In beide delen wordt een politieagent gevolgd wiens liefdesleven alles behalve soepel verloopt. De eerste helft van de film gaat over agent 223 (Takeshi Kaneshiro) en een vrouw (Birgitte Lin) die bezig is met een drugsdeal. Agent 223, wiens vijfjarige relatie net verbroken is, blijft hopen om weer herenigd te worden met z’n ex-vriendin. Hij geeft zichzelf een ultimatum van een maand. Mocht in deze maand de relatie niet hersteld zijn dan laat hij de hoop varen. 
In de tweede helft van de film gaat het verhaal over agent 663 (Tony Leung Chiu Wai) die gedumpt is door z’n vriendin. Ondertussen neemt een nieuwe werkneemster (Faye Wong) van agent 663’s favoriete snackbar een steeds meer centrale rol in zijn leven.

De feeling van Chungking Express zit hem niet in het verhaal. De snelle, vaak haast wazige beelden in combinatie met de felle kleuren geven je meteen het gevoel van het hectische Hong Kong. Deze snelheid weet Wong echter niet de gehele film vast te houden. 

Na het hectische eerste bedrijf gaat Chungking Express over in een wat rustiger tempo en daarmee verandert ook de sfeer van de film. Een degradatie is dit allerminst te noemen. Mede door de dromerige en intrigerende Faye, die in Chungking Express een meer dan waardig debuut neerzet, creëert Wong een totaal andere tweede helft die langer blijft hangen dan het eerste deel. Naast het karakter van Faye komt dit ook door het repetitieve gebruik van het lied California Dreamin’ van The Mama’s & The Papa’s zelfs tot in het irritante toe. 

Niet alleen Faye Wong levert een puike prestatie. Alle acteurs en actrices verdienen een pluim voor hun acteerwerk. Geen van allen laten steken vallen en vertolken hun rol op een geloofwaardige manier.

Dankzij het goede acteerwerk, de regie en de zeer fraaie cinematografie maakt Chungking Express, ondanks het tikkeltje simpele verhaal, het kijken meer dan waard.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten