vrijdag 28 december 2012

Talentime (2009)

Land: Maleisië
Regie: Yasmin Ahmad
Cast: Mahesh Jug al Kishor, Pamela Chong, Syafie Naswip

Melur (Pamela Chong) en Hafiz (Syafie Naswip) zijn twee studenten die deel mogen nemen aan een talentenjacht die door de school georganiseerd wordt. Mahesh (Mahesh Jug al Kishor) is aangewezen om Melur van en naar de repetities te rijden. De van Maleise  afkomst zijnde Melur en de van Indiase afkomstig zijnde stomme Mahesh ontwikkelen al snel gevoelens voor elkaar. Ondertussen gaat de nieuwe, slimme student Hafiz elke dag na school naar het ziekenhuis om z’n doodzieke moeder op te zoeken. Zijn moeder inspireert hem om z’n best te doen tijdens de talentenjacht.

Talentime is de laatste feature film gemaakt door de Maleisische regisseuse Yasmin Ahmad, alvorens zij in 2009 plots door een beroerte van het leven beroofd werd. Ahmad is buiten Maleisië vooral bekend van de onofficiële Orked-trilogie. De film doet dezelfde thema’s aan uit Ahmads eerdere films. Prille liefde tussen personen met verschillende etnische achtergronden is een thema dat als rode draad door haar carrière loopt. Zo ook in Talentime. Verder zien we wederom een handvol acteurs die we kennen uit haar eerdere producties. 

Deze twee uur durende rolprent lijkt te beginnen als een komedie, maar evolueert halverwege in een typisch Yasmin Ahmad drama. Het is dan ook niet verrassend dat het even duurt voordat je in het verhaal gezogen wordt. Het mindere eerste uur wordt ruimschoots goedgemaakt door het sterke tweede.

Talentime is zeker geen foutloze uitvoering. Het acteerwerk laat soms wat te wensen over. Naswip en Jaclyn Victor (Bhavani, zus van Mahesh) steken met kop en schouders boven de rest uit. Vooral Naswip levert weer een uitstekende prestatie af. Ook de synchronisatie van het gezang is niet tot in perfectie uitgewerkt. De zangstemmen zijn schitterend, maar de synchronisatie komt niet geloofwaardig genoeg over. Een gemiste kans. 

De liedjes die in de talentenjacht, en in de repetities daarvan, ten gehore gebracht worden dienen ook als soundtrack voor de film. Deze liederen verbeelden emoties die de hoofdpersonen ondergaan. De geweldige zangstemmen en ontroerende teksten worden op uitmuntende wijze door Ahmad naar voren gebracht.

Door het sterke tweede uur, het mooie en goede gebruik van de muziek en het typisch Yasmin Ahmad karakter van de film maakt Talentime tot een waardig opvolger van de zogenaamde Orked-trilogie.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten