vrijdag 18 januari 2013

Kinatay (2009)

Land: Filipijnen
Regie: Brillante Mendoza
Cast: Coco Martin, Maria Isabel Lopez, John Regala, Jhong Hilario


De arme twintig-jarige politiestudent Peping (Coco Martin) trouwt met zijn negentien-jarige vriendin Cecille (Mercedes Cabral). Samen hebben ze al een baby en dus moet Peping zorgen dat er brood op de plank komt. Aangezien hij nog studeert moet hij op een creatieve manier aan geld zien te komen. Zodoende rolt hij het criminele circuit in. Het begint onschuldig, maar het loopt al snel uit de hand. Peping wordt voor een groter project gerecruteerd, maar weet dan nog niet wat het inhoudt. Gedurende een helse rit komt hij erachter dat hij onderdeel is van een moord op een vrouw.


Het verschil tussen indie en mainstream films in de Filipijnen is ontzettend groot. In de films voor de massa met titels als “And I Love You So”, “Miss You Like Crazy” en “A Very Special Love”, alwaar de romantiek hoogtij viert, wordt vooral een romantisch beeld geschetst van het welvarende gedeelte van de Filipijnen. In de indie films wordt, daarentegen, vooral het rauwe, meer alledaagse Filipijnse leven getoond. Zo ook in Kinatay. 

Brillante Mendoza, een van de grootste indie-regisseurs van de Aziatische archipel, probeert met Kinatay een angstaanjagende thriller neer te zetten. Hierin slaagt hij maar deels. Er zitten hier en daar wat lugubere scènes in, maar de film mist echte spanning om het hart sneller te doen laten kloppen. De lange helse busrit moet ongetwijfeld als spanningsboog fungeren, maar mist zijn doel doordat deze te uitgerekt is. 

De film blijft wel vaker ergens te lang over doorgaan. Zo is de intro van de rolprent te langdradig en staat deze ver af van de rest van de film. Zonde, want zo duurt het een tijdje voordat je in de film gezogen wordt. 

Kinatay is een interessante titel, alleen al omdat de film een plausibel beeld van het arme en corrupte Filipijnen laat zien. Ondanks het feit dat het nooit super spannend wordt, zorgt Mendoza er toch voor dat de psychische marteling van Peping mooi in beeld wordt gebracht. Ook al is hij betrokken bij een brute moordpartij, toch voel je enigszins met hem mee. 


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten