vrijdag 14 december 2012

Jiro Dreams of Sushi (2011)

Land: Japan / USA
Regie: David Gelb
Cast: Jiro Ono, Yoshikazu Ono

Jiro Dreams of Sushi is een documentaire gewijd aan de 85-jarige sushi-chef Jiro Ono. Zijn restaurant, Sukiyabashi Jiro, is onconventioneel gelegen in een kelder van een kantoorgebouw in Tokio, Japan. Het restaurant biedt plaats aan slechts tien personen en heeft niet eens een toilet. Toch heeft dit restaurant, dat louter sushi serveert, een drie Michelin-sterren status. Deze documentaire laat zien hoe Jiro het voor elkaar krijgt om deze drie Michelin-sterren te bemachtigen.

Regisseur David Gelb weet op schitterende wijze de bereiding van de vaak simpel uitziende porties sushi in beeld te brengen. Slowmotion beelden worden afgewisseld met versnelde opnamen, maar altijd vergezeld met haast epische orkestmuziek. Hierdoor zien zelfs de simpelste rijstgerechten er spectaculair uit. De haarscherpe close-ups van de sushi doen zelfs de sushi-leken zoals ondergetekende watertanden. 

Toch is Jiro Dreams of Sushi meer dan sushi alleen. Natuurlijk wordt er veel aandacht besteed aan hoe het er in het restaurant aan toe gaat. Zo zien we onder andere hoe de leerlingen getraind worden door Jiro. Zij zitten vaak tien jaar in de leer alvorens ze de status van leerling gepasseerd zijn. Perfectie is wat Jiro na streeft in alle aspecten van het vak. Van het masseren van een dode inktvis tot aan speciale rijst; aan alle details wordt gedacht.

De film geeft ook een kijkje in het persoonlijk leven van de familie Ono. Speciale aandacht gaat uit naar Jiro’s oudste zoon, Yoshikazu. Zoals goed oud Japanse traditie betaamt, neemt de oudste zoon de zaak van z’n vader over. Zo wacht Yoshikazu, die reeds de vijftig gepasseerd is, dan ook nog steeds op de kans om een eigen zaak te runnen. Het leven in de schaduw van zijn wijd geroemde vader is iets waar Yoshikazu mee moet leven. 

Jiro Dreams of Sushi kan met recht een toonbeeld zijn van de Japanse cultuur. Verschillende Japanse waarden worden geëtaleerd door middel van de kunst van het sushi maken. Jiro’s enerverende verhaal in combinatie met de fantastische beelden, maakt Jiro Dreams of Sushi fascinerend van begin tot eind.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten