vrijdag 5 augustus 2022

Paranoia (2021)

Land: Indonesië
Regie: Riri Riza
Cast: Nirina Zubir, Caitlin North-Lewis, Nicholas Saputra, Lukman Sardi e.a.

Ook Indonesië wordt niet gespaard door het coronavirus. Na een uitbraak in een gevangenis worden honderden gevangen vrijgelaten, waaronder Gion (Lukman Sardi), de man van Dina (Nirina Zubir), die voor huiselijk geweld jarenlang achter de tralies verdween. Bang voor wraak vlucht ze met haar zestienjarige dochter Laura (Caitlin North-Lewis) naar een huis in Bali. Als ook op haar nieuwe onderduikadres een nieuwe buurman (Nicholas Saputra) ten tonele verschijnt, neemt het wantrouwen bij Dina opnieuw toe.

Filmmaker Riri Riza kent een opvallend oeuvre; van grote romantische kassuccessen tot kleine komische roadmovies en van artistieke familiedrama’s tot biografieën. Met ‘Paranoia’ kan de Indonesische regisseur nu ook thriller aan het lijstje toevoegen.

Onder paranoia wordt vaak achtervolgingswaanzin of een overmatige achterdocht bedoeld. Een titel die duidelijk slaat op de wraakgevoelige jacht van Gion op zijn doodsbange vrouw. Van waanzin is echter geen sprake, omdat de angst van Dina absoluut gegrond is. Van een kleine vorm van clickbait mag je de titel dan ook wel betichten.

De film begint sterk waarin de toon van de thriller snel wordt gezet. De rolprent kan de spanning die in die tien minuten wordt opgebouwd helaas niet lang genoeg vasthouden. Ook de entree van de nieuwe buur krijgt niet de lading die het had moeten hebben, waardoor de thriller al snel devalueert in een klein familiedrama.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten