vrijdag 24 september 2021

Angry Rice Wives / Dai kome soudou (2021)

Land: Japan
Regie: Motoki Katsuhide
Cast: Mao Inoue, Miura Takahiro, Natsuki Mari, Muroi Shigeru e.a.

Japan, 1918. Het is op het platteland maar moeilijk rondkomen. Om toch wat geld te kunnen verdienen gaan de mannen de zee op, opzoek naar vis. Aan de achtergebleven vrouwen de zware taak om het dorp draaiende te houden. Wanneer de prijs van rijst, hun voornaamste voedselbron, crescendo stijgt, is voor hen de maat vol en komen ze in opstand; een door het hele land verspreide rijstrel als resultaat.

Het Japanse ‘Angry Rice Wives’ is een historisch drama dat losjes gebaseerd is op de rellen die in de zomer van 1918 het land teisterde. Wat begon als een vreedzaam protest veranderde al snel in gewelddadige opstanden met de val van de premier en diens voltallige kabinet als gevolg. Ook het volk kwam niet ongeschonden uit de strijd; zo’n 8200 man werden vervolgd, met enkele doodstraffen als extreem resultaat.

Deze donkere drie maanden uit de Japanse historie worden echter niet zó zwart afgebeeld als dat ie in de geschiedenisboekjes te lezen valt. Zoals je van de titel kan verwachten, komt de rolprent regelmatig behoorlijk komisch om de hoek kijken. De aanstekelijke vurigheid van de voornamelijk vrouwelijke (hoofd)personages werkt door in het vlotte tempo van de film en zorgt ervoor dat dit historische drama vermakelijke wegkijkt.

Het verhitte ‘Angry Rice Wives’ moet niet gezien worden als een accurate beschrijving van wat er ruim honderd jaar geleden afspeelde, maar weet op creatieve wijze de onderbelichte rol van de vrouwen gunstig naar de voorgrond te brengen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten