vrijdag 1 oktober 2021

Remain in Twilight / Kurenazume (2021)

Land: Japan
Regie: Matsui Daigo
Cast: Narita Ryo, Kora Kengo, Wakaba Ryuya, Hamano Kenta, Fujiwara Kisetsu e.a.

Zes schoolvrienden komen na vijf jaar eindelijk weer samen om op te treden op de bruiloft van een gezamenlijke vriend. Een van de zes, Yoshio (Narita Ryo), is echter al jaren dood, maar de andere vijf doen alsof hun neus bloedt. Al repeterend kijken ze terug op hun vriendschap en de gevlogen jaren tot Yoshio de olifant in de kamer benoemt.

‘Remain in Twilight’ is een mix van drama, comedy en Japanse gekheid rondom (zware) thema’s zoals rouw, verdriet en vriendschap. Een absurd idee dat door regisseur Matsui Daigo toch opvallend geloofwaardig overkomt. De film is gebaseerd op de dood van een vriend van de filmmaker en kende als theaterstuk groot succes.

Ook in de filmversie sijpelt het verleden als toneelspel regelmatig door. Lange scenes, met veel fysieke comedy en prima geschreven dialogen zijn de voornaamste vullers van deze ruim anderhalf durende rolprent. Des te knapper is het dat de acteurs deze vaak lastig te filmen elementen uitstekend weten te vertalen naar het grote doek. Ook het voortreffelijke camerawerk verdient een pluim. De camera meandert vaak rondom het zestal en maakt van de kijker haast een zevende vriend.

‘Remain in Twilight’ kent een ijzersterk eerste deel en lijkt dan alsnog zijn hand te verspelen. Waar de film het bizarre plot in het begin nog enigszins geloofwaardig weet neer te zetten, gaat regisseur Matsui aan het einde helemaal los in al zijn gekkigheid. Een iets mildere uitspatting had niet misstaan in een verder alleraardigst stukje rouwverwerking.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten