vrijdag 10 september 2021

Homunculus / homunkurusu (2021)

Land: Japan
Regie: Shimizu Takashi
Cast: Ayano Go, Narita Ryo, Anne Ishii, Kishii Yukino e.a.

In een zwervend bestaan tussen rijk en dakloos bevindt zich de vergeetachtige en emotieloze Nokoshi Susumu (Ayano Go). Genoeg om te leven als een wandelend kasplantje, gaat hij akkoord met een voorstel om een medisch experiment aan te gaan waarin de mysterieuze Ito Manabu (Narita Ryo) een gat boort in zijn voorhoofd en de efficiëntie van zijn hersenen flink op te voeren. Na de lugubere ingreep kan bij de diepste frustraties en trauma’s zien en lijken realiteit en illusie steeds verder in elkaar verwikkeld te raken.

Het Japanse ‘Homunculus’ is een speciaal voor Netflix ontwikkelde film van regisseur Shimizu Takashi, die groot werd met horrorfilms als ‘Ju-on’ en diens Amerikaanse equivalent ‘The Grudge’. In zijn nieuwste rolprent stapt Shimizu enigszins af van zijn gebruikelijke angstaanjagende formule en gaat hij meer de fantasie en mysterie kant uit, met uiteraard wat horror elementen, al wordt het nimmer zo spannend als in zijn meest bejubelde werk.

De op de gelijknamige manga berustende film is een visueel spektakel. Vooral fraai verbeelde en geanimeerde trauma’s c.q. de titulaire homunculi, zijn om door een ringetje te halen. De trauma’s vormen het psychologische hart van de film, waarin de kijker goed moet blijven opletten. De film voelt bij vlagen bijzonder ingewikkeld en lastig te volgen. Naarmate de climax nadert vallen er wat puzzelstukjes op z’n plaats, maar even versuffen zit er echt niet in.

‘Homunculus’ kent een sterke opening waar de toon snel gezet wordt; de geheimzinnigheid van de (hoofd)personages blijft lang in stand gehouden en ook visueel blijft de film de hele lengte sterk. Toch zakt het verhaal de tweede helft wat in en wijkt het narratief te veel af van het fantasievolle begin. Een gemiste kans.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten