vrijdag 30 april 2021

Seobok (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Yong-joo
Cast: Gong Yoo, Park Bo-gum, Jo Woo-jin, Park Byung-eun, Jang Young-nam e.a.

Ki-hyeon (Gong Yoo) is een oud-inlichtingenagent die door een hersentumor vroegtijdig het loodje lijkt te leggen. Zijn enige kans op overleving is de door mensen gekloonde Seobok, die het geheim van het eeuwige leven in zijn DNA draagt, veilig naar een bunker van zijn oude baas te vervoeren. Het simpel ogende transport loopt volledig uit de hand wanneer verschillende louche partijen andere mogelijkheden zien in de unieke krachten die Seobok herbergt. Om te overleven is het Ki-heon echter alles aan gelegen om Seobok uit handen van het kwaad te houden.

Ruim negen jaar duurde het voordat regisseur Lee Yong-joo een nieuwe feature film aan zijn IMDB-pagina kon toevoegen. Dit keer geen heerlijk romantisch drama a la ‘Architecture 101’, maar een filosofische science fiction thriller met supersterren Gong Yoo en Park Bo-gum in de hoofdrollen.

‘Seobok’ is een Koreaanse film met een hoog filosofisch, maar vooral ethisch gehalte. Grote thema’s als onsterfelijkheid, de dood en het creĆ«ren van kunstmatig leven worden behandeld en verpakt in een sci-fi-thriller jasje met ook nog eens veel ruimte voor persoonlijk drama; een bijzondere mix van genres. De film is door de grote vragen des levens en mengelmoes van genres behoorlijk ambitieus en heeft moeite om echt te raken. De film blijft redelijk aan de oppervlakte en een verrassende invalshoek blijft uit.

Toch weet ‘Seobok’ zeker wel te boeien. Gong Yoo en Park Bo-gum hebben een fijne chemie samen en vooral laatstgenoemde straalt in zijn rol als unieke kloon. Van bedarend en in zijn lot berustend tot natuurkrachten tartend opperwezen laat Park overtuigend zien over een grote bereik te beschikken. ‘Seobok’ weet dan wellicht niet de torenhoge verwachtingen volledig in te lossen, maar vervelen doet het ook zeer zeker niet.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten