vrijdag 2 april 2021

Girl’s Revenge / Ha luo shao nu (2020)

Land: Taiwan
Regie: Weica Wang
Cast: Wang Yu-ping, Yuri Chen, Shiny Yao, Pii Liu, Mike Lin, Edison Song, Li Mu, Xia Teng-hong e.a


Wanneer de pesterijen rondom een stiekem gefilmd seksfilmpje met Li-chia (Shiny Yao) in de hoofdrol de spuigaten uitlopen, wordt besloten dat het jonge slachtoffer voorlopig niet meer naar school komt. Boos en getergd probeert beste vriendin Yun-heng te achterhalen wie er achter de video zit en smeedt ze een plan voor wraak. Hoe dieper ze in de situatie duikt, hoe sneller haar eigen verleden haar in lijkt te halen.

Pesten is een hot topic in de Chineestalige cinema. De nominatie van het Hongkongse ‘Better Days’ voor Best International Feature tijdens de 93e van de Oscars onderstreept dit. Ook in Taiwan blijven deze in de middelbare school gesitueerde films populair. Met ‘Girl’s Revenge’ maakt de debuterende regisseur Weica Wang een relevante film om de gevaren van social media en het onophoudelijke gepest onder de aandacht te brengen.

Dat school voor een groot gedeelte een veredelde populariteitswedstrijd is, is een universeel gegeven. Wang weet deze kliekjes-gemeenschap treffend en mooi in beeld te brengen. Ook de perfect gecaste jonge hoofdrolspelers overtuigen als, onder andere, populair klassenhoofd en teruggetrokken bestie. Het gevoel van ergens bij dienen te horen is de gehele film voelbaar.

Hoewel de vraag wie er nou precies achter de virale video zit interessant genoeg is om te blijven kijken, moet de verwachting over het sensatiegehalte enigszins worden bijgeschaafd. Van een film met wraak in de titel mag wellicht wat meer spanning verwacht worden; echt verrassend wordt het nooit. Desalniettemin kijkt dit Taiwanese tienerdrama lekker weg snijdt het direct belangrijke thema’s aan. Een zesje is immers ook gewoon voldoende.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten