vrijdag 16 april 2021

Ride Your Wave / Kimi to, nami ni noretara (2019)

Land: Japan
Regie: Yuasa Masaaki
Cast: Katayose Ryota, Kawaei Rina, Matsumoto Honoka, Ito Kentaro e.a.

Hinako (Kawaei Rina) staat voor het eerst in haar leven op eigen benen wanneer ze verhuist na een kustplaatsje om te gaan studeren. Het liefst ligt ze echter de hele dag met haar surfplank in zee om de beste golven te berijden. Ook in de liefde gaat het crescendo voor jonge Hinako. Brandweerman Minato (Katayose Ryota) weet haar hart al snel te veroveren en samen lijken ze een bijzonder gelukkige toekomst tegemoet te zien. Het noodlot slaat echter toe wanneer Minato tijdens een reddingsactie zelf het lootje legt. Rouwend om het feit dat de twee niet meer samen kunnen zijn, komt Hinako erachter dat als ze hun speciale lied zingt, Minato in elke vorm van water tevoorschijn komt.

Yuasa Masaaki is een ervaren rot in het anime-wereldje. De met prijzen overladen regisseur heeft met ‘Ride Your Wave’ een nieuwe hit te pakken. Twee jaar na zijn eveneens goed ontvangen ‘Lu over the Wall’ lijkt het direct duidelijk waar de filmmaker zijn waterige inspiratie vandaan heeft gehaald.

Verpakt in een frisse en zomerse stijl, zit een mierzoete romance dat zware thema’s als rouw en de dood luchtig en vertederend weet over te brengen. De quirky personages komen, mede door de uitstekende stemacteurs echt tot leven. Ook de Japanse popliedjes, gezongen door de popsterren c.q. hoofdpersonen zelf, werken aanstekelijk en geven de film een positieve boost.

‘Ride Your Wave’ is een fijn, prachtig geanimeerd liefdesspel met een magisch doch authentiek karakter dat met zijn golven geen betere metafoor voor de ups en downs in het leven kan hebben. Ontroerend in zowel goede als slechte tijden en bovenal ontzettend sympathiek.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten