vrijdag 7 mei 2021

Ride or Die / Kanojo (2021)

Land: Japan
Regie: Hiroki Ryuichi
Cast: Mizuhara Kiko, Sato Honami e.a.

Zelfs na tien jaar klopt Rei’s (Mizuhara Kiko) hart nog sneller denkend aan haar jeugdliefde Nanae (Sato Honami), ook al heeft ze haar al jaren niet meer gezien. Wanneer de bont en blauw geslagen Nanae haar plots opbelt, twijfelt ze geen moment en zoekt haar op. Geschrokken van wat ze aantreft besluit ze om Nanae uit de handen van haar misbruikende man te verlossen. Op de vlucht van alles en iedereen groeien de twee steeds meer naar elkaar toe, maar worstelen zij tegelijkertijd met elkaars verwachtingspatroon.

Hoe ver wil je gaan voor de liefde? Het Japanse ‘Ride or Die’ onderzoekt deze vraag en beantwoordt hem tevens met “heel ver”. De film, geregisseerd door Hiroki Ryuchi die zijn sporen in eerste instantie verdiende in het maken van pink films, laat zeker nog wat trekjes zien uit Hiroki’s eerdere werk. De laatste jaren zijn diens films voornamelijk manga adaptaties, zo ook zijn Netflix-original ‘Ride or Die’.

De film zit vol met tegenstrijdigheden, zowel in visuele en technische stijl als binnen de complexe persoonlijkheden van de twee partners-in-crime. Zo kent de film donkere, grauwe scenes om vervolgens, onder begeleiding van de zwoele en verleidelijke stem van Norah Jones, hele lichte en kleurrijke beelden te toveren.  De vloeiende camerabewegingen in het eerste bedrijf staan ook haaks op de veelal schokkende handheld shots in de tweede helft van de film. Wat soms lijkt op een bijzonder gelikte film, voelt minuten later weer als een compleet andere film.

De film voelt door deze tegenstrijdigheden veelal slordig en chaotisch aan. Met ruim 143 minuten voelt de vlucht van de twee dames bijzonder lang aan. Gelukkig is het geen straf om de twee Japanse actrices boos, blij of bang te zien. Vooral de opvallende verschijning Mizuhara spat met haar rode haren en volle lach in de vele close-ups van het beeld af. De fraaie chemie tussen Mizuhara en Sato is echter niet genoeg om de slordigheden te maskeren.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten