vrijdag 7 juni 2019

12 Suicidal Teens / Jyuni nin so shinitai kodomotachi (2019)

Land: Japan
Regie: Tsutsumi Yukihiko
Cast: Takasugi Mahiro, Kitamura Takumi, Fuchino Yuto, Sugisaki Hana e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/06/12-suicidal-teens-jyuni-nin-so-shinitai.html
In een verlaten ziekenhuis komen twaalf tieners samen die allemaal hun eigen redenen hebben om gezamenlijk een eind aan hun leven te maken. Alles moet via een vast stappenplan verlopen en strenge discretie is van groot belang. Wanneer ze het levenloze lichaam van een dertiende persoon aantreffen, komt de desbetreffende discretie in gevaar en staat de geplande groepszelfdoding plots op losse schroeven. Tot de identiteit en het waarom van zijn aanwezigheid bekend is blijven de twaalf suïcidale kinderen tegen hun zin in springlevend.

Twaalf verontrustende kinderen die een gezamenlijke doodswens hebben en zonder blikken of blozen de hand aan zich zelf kunnen slaan; een op papier uiterst donker en depressieve rolprent. In praktijk valt dat, hoe gek het ook klinkt, reuze mee. Hoewel de zelfdoding als leidmotief fungeert, speelt het gros van de film zich af als suspense mysterie naar het hoe en wat van de raadselachtige dertiende lid en de consequenties die hij met zich mee brengt.

De film kent een dozijn verschillende personages die samen een typisch Japans karakter vormen. De uitgedoste cosplayer, de geblondeerde tough guy, de brildragende slimmerik en wat dies meer zij; allen present. Elk personage krijgt voldoende aandacht om zijn of haar beweegreden naar de voorgrond te krijgen en vormen een fraai geheel om naar te kijken. Dat de relatief jonge cast een puike prestatie levert is in dit geval niet geheel onbelangrijk.

Wat het kijkplezier ook verhoogt is de manier hoe het wat bizarre verhaal verteld wordt. Goede vloeiende cinematografie wordt knap verzegeld door sferische muziek dat het mysterie nog mysterieuzer maakt. Tsutsumi Yukihiko’s ‘12 Suicidal Teens’ is zeker niet perfect en sleurt vooral aan het einde iets te lang door, maar weet van een donker thema een vermakelijke film te maken met zelfs een sprankje hoop in donkere dagen na.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten