vrijdag 31 mei 2019

Fly By Night / Sebelum Pagi Berakhir (2018)

Land: Maleisië
Regie: Zahir Omar
Cast: Bront Palarae, Jack Tan, Fabian Loo, Sunny Pang, Eric Chen, Frederic Lee, Joyce Harn e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/05/fly-by-night-sebelum-pagi-berakhir-2018.html
Een kleine groep lokale taxichauffeurs in Maleisië runnen via hun ophaalservice een inventieve oplichtingspraktijk. Rijke passagiers worden op vakkundige wijze van hun geld beroofd. Alles loopt gesmeerd totdat de twee rookies van de groep het ook zelf denken te kunnen doen. Als ook de politie weet krijgt van de illegale afpersingen, brokkelt hun kleine ondergrondse imperium langzaam maar zeker af.

Twaalf jaar na zijn prijswinnende korte film ‘K-Hole’ penetreert regisseur Zahir Omar eindelijk in de feature wereld met zijn misdaadthriller debuut ‘Fly By Night’; een grauwe onderwereld setting met een alles-of-niets-mentaliteit. Schipperend tussen een heistfilm en een gangsterprent weet Omar een aardige balans te vinden.

‘Fly By Night’ kent een mêlee van personages die stuk voor stuk goed door ontwikkeld zijn. Samen vormen ze een geloofwaardig geheel zo gegrepen uit een niet te noemen Maleisische stad. De performances zijn meer dan uitstekend en de fraaie cinematografie en het levendige kleurenpalet maken het plaatje compleet.

De kracht van de film ligt in authenticiteit van het verhaal en de manier hoe regisseur Omar alle gebeurtenissen en personages met elkaar verbindt. Het plot stuwt zich in een aangenaam ongehaast tempo voort wat toelaat dat de personages verder worden verkend. Daarnaast bouwt het de spanning prima op met een aantal nodige gruweldaden.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten