vrijdag 21 juni 2019

Lying to Mom / Suzukike no Uso (2018)

Land: Japan

Regie: Nojiri Katsumi

Cast: Hara Hideko, Kishibe Ittoku, Kiryu Mai, Omori Nao, Kase Ryo e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/06/lying-to-mom-suzukike-no-uso-2018.html
Koichi (Kase Ryo) zit niet lekker in z’n vel en komt zijn kamer niet meer uit. Wanneer zijn moeder Yuko (Hara Hideko) op een dag zijn kamer inloopt en zijn levenloze lichaam aan een strop ziet hangen, wordt het haar allemaal iets te veel. Ze belandt in het ziekenhuis en kan zich niets meer van het vreselijke voorval herinneren. Bang dat ze de gruwelijke waarheid niet aankan en wederom in een coma raakt, besluit haar familie om Koichi’s dood geheim te houden en te doen alsof hij naar Argentinië verhuis is. Het wordt echter steeds moeilijker hun leugen om bestwil in stand te houden.

Voor de kijker mag het plot een tikkeltje bizar aanvoelen, maar voor regisseur Nojiri Katsumi was het de dagelijkse realiteit. De zelfmoord van Nojiri’s broer staat aan de basis van deze minder depressie Japanse film dan men op het eerste gezicht zou verwachten.

Het lichtere karakter lijkt het resultaat van de twijfel in de Nojiri’s visie hoe zelfmoord in de familiekring bespreekbaar te maken. Wat begint als een drama evolueert langzaam maar zeker in komedieachtige sketches om maar oplossingen te vinden om de leugen in stand te houden. Daarnaast kent de film een onnodig subplot dat vrij weinig toevoegt, waarin Koichi’s vader opzoek gaat naar ene Eve, een mogelijke sekswerker die recht heeft op diens gehele levensverzekeringsuitbetaling.

‘Lying to Mom’ is ondanks het gemis van een duidelijk pad een aardige film. Het verhaal is hoe je het wendt of keert aandoenlijk en weet z’n punt uiteindelijk toch te maken. Met twee uur en twaalf minuten is de rolprent wat aan de lange kant, maar echt vervelend wordt het ook weer niet.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten