vrijdag 1 juli 2022

They Say Nothing Stays the Same / Aru sendo no hanashi (2019)

Land: Japan
Regie: Joe Odagiri
Cast: Emoto Akira, Murakami Nijiro, Kawashima Ririka e.a.

De oude Toichi (Emoto Akira) verdient zijn schamele kost met het vervoeren van mensen en hun goederen over de rivier in zijn kleine bootje. Aan zijn niet onbelangrijke diensten lijkt een eind te komen als een paar honderd meter van zijn standplaats een grote brug wordt gebouwd. Zijn leven komt echter al eerder op z’n kop te staan wanneer hij een mysterieuze jonge dame van de verdrinkingsdood redt.

‘The Say Nothing Stays the Same’ is het regiedebuut van acteur Joe Odagiri. Dat is niet de enige bekende naam achter de schermen. Christopher Doyle, befaamd cinematograaf van o.a. Wong Kar-wai in diens hoogtijdagen, staat hem bij achter de camera. Doyle’s fraaie camerawerk in combinatie met het prachtige natuurschoon zorgt voor bijzonder mooie plaatjes.

Bekend van films als ‘Sway’ en ‘Adrift in Tokyo’ staat de excentrieke Japanse acteur Odagiri ditmaal niet vóór maar achter de camera. Met ‘They Say Nothing Stays the Same’ vaart Odagiri door de film in een heerlijk aangenaam, rustig tempo. De langzaam voortkabbelende rolprent weet de onvermijdbare sociale- en economische veranderingen pakkend vast te leggen en voegt daarnaast nog een vleugje bovennatuurlijks toe op en toch al fijn wegkijkende film.

Als of de beeldschone plaatjes en magische elementen niet genoeg zijn, dan toch wel de personages. Vooral de uiterst sympathieke Toichi is een genot om naar te kijken. Emoto vertolkt met verve de simplistische levensstijl van de oude man, als ook de (melo)dramatische kant die bij alle veranderingen gepaard gaan; niets blijft echter echt hetzelfde. They Say Nothing Stays the Same’ is een uiterst geslaagd debuut en laat zien dat er voor Odagiri ook achter de camera een mooie toekomst in het vooruitzicht ligt.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten