vrijdag 24 juni 2022

Parasite: Black-And-White Edition / Giseungchung (2020)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Park So-dam, Jang Hye-jin, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jung Ziso, Jung Hyeon-jun e.a.

Ook in de zwartwit-versie proberen Ki-taek (Song Kang-ho) en zijn familie zich aan de armoede te onttrekken door zich gewiekst in het leven van een rijke familie te wurmen. Aan het verhaal is uiteraard niet gesleuteld; aan het beeld des te meer. Het gebrek aan kleur is even wennen voor hen die het origineel al gezien hebben, maar binnen no-time valt het monochrome kleurenpalet niet meer op en word je het verhaal weer ingezogen. Misschien zelfs wel nóg een tikkeltje meer.

Denk je aan echte filmklassiekers, dan denk je aan zwartwit films. Om Parasite in het rijtje van tijdloze klassiekers te krijgen, moet deze dus gestript worden van al haar smakelijke kleuren, aldus de redenerende regisseur Bong Joon-ho. Zo ontstond het idee van deze monochrome heruitgave, dat zijn wereldpremière kende tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Een gevalletje valse bescheidenheid? Wellicht, want de film heeft deze variant natuurlijk niet nodig om als moderne klassieker gezien te worden. Het feit dat Bong deze versie al af had nog voordat het origineel in Cannes in wereldpremière ging, laat zien dat hij dondersgoed wist goud in handen te hebben met Parasite.

Het is goed te zien dat de film niet simpel door een filter is gehaald. Aan elk frame is door Bong, zijn cinematograaf en z’n color grader aandacht besteed en kan zo uitvergroot aan elke muur gehangen worden. Bong wilden door de monochrome tinten een nog groter contrast laten zien tussen arm en rijk. Of dat is gelukt is aan de kijker zelf, maar dat het zwartwit minder afleidt en de focus dus meer op de personages ligt, is evident. Is deze kleurloze versie beter dan het origineel? Zo ver willen we niet gaan, maar de film verdient het absoluut om gezien te worden, óók als je het origineel al (meerdere malen) gezien hebt.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten