vrijdag 19 oktober 2018

Adrift in Tokyo / Tenten (2007)

Land: Japan
Regie: Miki Satoshi
Cast: Odagiri Jo, Miura Tomokazu, Koizumi Kyoko, Yoshitaka Yuriko e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/10/adrift-in-tokyo-tenten-2007.html
Hij is al acht jaar bezig met zijn rechtenstudie, maar het einde is nog lang niet in zicht voor de luie Fumiya (Odagiri Jo). Om toch te kunnen overleven heeft hij zich flink in de schulden gestoken. Voor schuldeiser Fukuhara (Miura Tomokazu) is de maat vol en brengt de arme student een angstaanjagend bezoekje. Nadat de eerste termijn van terugbetaling is verstreken, komt Fukuhara met een nieuw voorstel. De huiveringwekkende deurwaarde heeft zelf ook het nodige op z’n kerfstok en heeft zich voorgenomen om zichzelf bij de politie aan te geven. Het enige dat Fumiya hoeft te doen is hem te vergezellen in z’n laatste wandeltocht door Tokio.

Gebaseerd op de gelijknamige novelle van de 125e Naoki Prize winnaar Fujita Yoshinaga, ‘Adrift in Tokyo’ is Miki Satoshi’s luchtige verfilmde stadswandeling door het alledaagse Tokio met onderweg de ene na de andere excentrieke ontmoeting. Om nog maar te zwijgen over de epische kapsels van de twee net zo ongewone hoofdrolspelers.

Regisseur Miki flirt in de openingsscène met een thriller uit het Japanse gangster genre, maar weet al snel de boel overhoop te gooien en komt vervolgens met een eigenzinnige comedy op de proppen waarin het de titel ook nog eens goed eer aan doet. De charme ligt hem in de simpliciteit van het geheel. De twee struinen door de stad en komen door de bizarre ontmoetingen steeds dichter tot elkaar. Een ontwikkeling van schuldenaar en schuldeiser die natuurlijk aanvoelt.

In een film waarin het verhaal naar de achtergrond geschoven wordt en de twee hoofdrolspelers hun gang gaan, valt of het staat de rolprent met de chemie tussen de karakters. Met die chemie zit het in ‘Adrift in Tokyo’ wel snor. De twee gelauwerde acteurs vullen elkaar ondanks, of eigenlijk door, hun leeftijdsverschil prima aan en zorgen regelmatig voor een komische noot. Ook al dwalen de twee door een absolute wereldstad houdt Miki de film expres klein. En dat is misschien wel het grootste compliment dat men kan geven.

Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten