vrijdag 10 juni 2022

Plan 75 (2022)

Land: Japan
Regie: Chie Hayakawa
Cast: Chieko Baisho, Hayato Isamura, Stefanie Arianne e.a.

Wanneer de vergrijzing in Japan de pan uit rijst, komt de overheid met een plan. Ouderen die 75 jaar of ouder zijn kunnen zich aanmelden voor een euthanasietraject. Als tegenprestaties krijgen ze een vast geldbedrag waarmee ze bijvoorbeeld hun laatste wens in vervulling kunnen laten gaan. Niet alleen de bejaarden twijfelen aan het plan, maar ook voor de medewerkers komt de dood zo wel heel dichtbij.

Japan is bij uitstek het land met het hoogste percentage vergrijzing ter wereld. Het is dan ook niet verrassend dat dit probleem juist hier aan hun wat wrange oplossing wordt gebracht. Chie Hayakawa’s debuutfilm ‘Plan 75’, oorspronkelijk als korte film onderdeel van ‘Ten Years Japan’, wordt daarentegen wel op een hele humane, haast kille manier gepresenteerd, waarmee deze in de nabije toekomst afspelende rolprent akelig echt overkomt.  

De film projecteert het plan op een klinische wijze, waarbij het bijzonder beladen thema haast wordt gereduceerd tot een zakelijke transactie. Door de kille benadering komen de menselijke aandacht en twijfel bij zowel klant als werknemer extra hard binnen. Met name de 78-jarige client Michi, gespeeld door Chieko Baisho, personifieert de nodige kritiek op dit wat lugubere plan.

‘Plan 75’ is in feite een waarschuwing om het nooit zover te laten komen. De bijna minimalistische aanpak legt de focus echt op de boodschap van de film en dit is dan ook waar de rolprent schittert. Kleine noot is wel dat het Filipijnse subplot duidelijk puur voor de financieringsredenen  erin is verwerkt en zodoende wat geforceerd aanvoelt.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten