vrijdag 27 mei 2022

Next Sohee / Daeum Sohee (2022)

Land: Zuid-Korea
Regie: Jung Ju-ri
Cast: Kim Si-eun, Bae Doona e.a.

Als onderdeel van haar studie heeft Sohee een betaalde baan aangeboden gekregen bij een call center, waar ze als klantenservicemedewerker zoveel mogelijk abonnementannuleringen moet zien te voorkomen. Hard werken kan ze wel, maar zodra ze erachter komt dat ze als externe medewerker een stuk minder betaald krijgt, trekt ze aan de bel. Het bedrijf wil er niets van weten en verwijst naar haar contract. Na verschillende incidenten op kantoor vindt de jonge So-hee het steeds moeilijker om haar drukke, stressvolle werkdagen te combineren met haar persoonlijke leven.

Regisseuse Jung Ju-ri maakte naam met haar debuut ‘A Girl at My Door’, wat als een voorvechter van Koreaanse LGBTQ-rechten geldt. Ook met haar tweede film ‘Next Sohee’ weet ze de vinger op de maatschappelijk zere plek te leggen en vestigt ze op indrukwekkende wijze aandacht voor duistere kant die schuilt achter de economiestroom van jonge, externe werkkrachten. De film ging in wereldpremière op de 75e edititie van het filmfestival van Cannes en fungeerde als afsluiter van de Semaine de la Critique.

Met 135 minuten lijkt de film behoorlijk aan de lange kant, maar toch voelt de film alles behalve te lang aan. Dat komt onder andere door het feit dat de film duidelijk twee gezichten kent. In de eerste helft leeft de kijker stap voor stap mee met de tiener Sohee, die fantastisch wordt vertolkt door Kim Si-eun, terwijl in het tweede bedrijf Bae Doona, de hoofdrol overneemt als rechercheur Yoo-jin. De film vloeit organisch over van maatschappelijk drama, naar pijnlijke detective, waarin de tocht naar gerechtigheid wordt ingezet.

Het behoorlijk beladen onderwerp wordt door regisseuse Jung in een fraai tempo opgevoerd, zonder ook maar eenmaal te vervallen in overdreven reacties. De frustraties en worstelingen van Sohee voelen echt aan en komen hard binnen. Dat zelfde geldt voor rechercheur Yoo-jin die sympathie wint om precies dezelfde redenen. ‘Next Sohee’ is een slowburner met een uitgesproken boodschap en waarschuwing dat vooral binnen Zuid-Korea stof zal doen opwaaien.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten