vrijdag 29 december 2017

A Girl at My Door / Do-hee-ya (2014)

Land: Zuid-Korea
Regie: July Jung (Jung Ju-ri)
Cast: Bae Doona, Kim Sae-ron, Song Sae-byeok e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/12/a-girl-at-my-door-dohee-ya-2014.html

Na een persoonlijke kwestie wordt Young-nam (Bae Doona) vanuit Seoel overgeplaatst naar een klein vissersdorpje waar ze als hoofd van een klein politiebureautje aan de slag gaat. Tijdens haar eerste werkdag ziet ze een een veertienjarig meisje, Do-hee (Kim Sae-ron), door haar klasgenootjes gepest worden. De vele blauwe plekken en littekens komen echter niet alleen van haar leeftijdsgenootjes; haar alcoholische vader en chronisch kwade grootmoeder laten hun agressie met regelmaat botvieren op de kleine Do-hee. Wanneer Young-nam, weet krijgt van Do-hee’s situatie neemt ze haar in huis, weg van haar mishandelende vader. Do-hee is buitengewoon gesteld op de machtig ogende politiechef, zozeer zelfs dat de Young-nam’s goede bedoelingen verkeerd geïnterpreteerd worden.

‘A Girl at My Door’, het opmerkelijke debuut van regisseuse, en tevens schrijfster van het script, July Jung, is een aangrijpende film over geweld in de familiekring en de rol die alcohol daarin speelt. Geleid door imponerende performances van de jonge Kim Sea-ron en Bae Doona weet de rolprent de kijker het gros van de tijd makkelijk voor zich te winnen.

Kim, vooral bekend van haar ongekend goede debuut in ‘A Brand New Life’, laat ook ditmaal zien met groot gemak pijnlijke rollen aan te kunnen. Dat is des te knapper,wetende dat ze op het moment van filmen slechts veertien lentes oud was. Maar ook haar tegenspeelster Bae maakt indruk als reddende engel die zelf ook worstelt met haar eigen privéleven. Een complexe, gelaagde rol waarin Bae moeiteloos tussen weet te switchen.

Zoals we van Koreaanse films gewend zijn geraakt ziet ook ‘A Girl at My Door’ er spic en span uit. Daarnaast beschikt de film over een prima uitgewerkt verhaal, al voelen sommige scenes een tikkeltje repetitief aan. Desalniettemin weet de film nimmer te vervelen. In twee uur tijd weet regisseuse Jung de vraag wie of wat nou precies goed of kwaad is op een intrigerende manier in de gedachten te doen laten ronddwalen; oordeel zelf.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten