vrijdag 6 mei 2022

Vengeance is Mine, All Others Pay Cash / Seperti Dendam, Rindu Harus Dibayar Tuntas (2021)

Land: Indonesië
Regie: Edwin
Cast: Marthino Lio, Ladya Cheryl, Reza Rahadian e.a.

Ajo (Martinho Lio) is een jonge, impotente in te huren vechtersbaas die tegen betaling zijn frustraties botviert op iedereen waar hij opdracht toe krijgt. Zijn pad kruist met de vrouwelijke bodyguard Iteung (Ladya Cheryl) die haar spreekwoordelijke actiemannetje. Na een flinke stoeipartij slaat de vonk over en vallen de twee branieschoppers als een blok voor elkaar. Al snel wordt hun onstuimige relatie behoorlijk op de proef gesteld.

Edwin’s ‘Vengeance is Mine, All Others Pay Cash’ was maar liefst vijf jaar in de maak alvorens het hoge ogen gooide in het festivalcircuit, met als hoogtepunt de Gouden Luipaard voor beste film op het filmfestival van Locarno. De film is gebaseerd op Eka Kurniawan’s bestseller met dezelfde naam, die ook medeverantwoordelijk was voor het script van de film.

‘Vengeance is Mine, All Others Pay Cash’ is een bomvolle mengelmoes van genre’s dat bij vlagen bikkelhard uit de hoek van komen. Daarnaast levert de film een behoorlijke dosis kritiek op wat het betekent om man te zijn en de macho-cultuur die daar omheen hangt. Verpakt in de sfeer van jaren tachtig actiefilms vormt de bijna twee uur durende rolprent eigenlijk een grote satire dat zich, op de boodschap na, gelukkig niet te serieus neemt.

Naast de nostalgisch gestileerd vorm moet de film het vooral hebben van haar twee markante hoofdrolspelers. Lio overtuigd als bruut in te huren vechtmachine, terwijl Cheryl, een regelmatig terugkerende actrice in het gilde van Edwin, een sterke rol speelt waarin de gangbare genderrollen volledig op z’n kop worden gezet. De chemie tussen de twee is duidelijk zichtbaar en wordt versterkt waarin hun relatie juíst een andere wending neemt. 


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten