vrijdag 22 april 2022

Upcoming Summer / Sheng xia wei lai (2021)

Land: China
Regie: Leste Chen
Cast: Zhang Zifeng, Wu Lei, Hao Lei, Zu Feng, Liu Xiaohai, Liu Dan e.a.

Normaal gesproken behoort Chen Chen (Zhang Zifeng) tot de top van haar klas, maar toch krijgt ze het voor elkaar om het allesbeslissende toegangsexamen voor de universiteit te verknallen, met als gevolg dat ze het hele jaar opnieuw moet doen. Om te verbloemen waarom ze het examen niet heeft kunnen halen, besluit ze tot een leugentje om bestwil. Ze doet net of ze uit een relatie komt Zheng Yuxin (Wu Lei), een jongen met een kleine schare internet fans die niet eens is komen op dagen bij de test. Wat als een makkelijk excuus begint, groeit uit tot een veel groter probleem.

Films rondom het in Azië o zo belangrijke toelatingsexamen zijn er in overvloed. Ook het Chinese ‘Upcoming Summer’ valt in deze categorie. De film is een fijne mix van coming-of-age en een tienerromance, ook een genre waar ze in de Chineestalige landen wel raad me weten. Regisseur Leste Chen, zelf afkomstig uit Taiwan, weet een meer gelaagde prent te maken dan het simpele plot doet vermoeden.

Waar je in veel tienerromances het einde al na twee minuten kunt invullen, kiest ‘Upcoming Summer’ voor een andere aanpak. De film legt een interessante link naar de rol van de ouders én de gigantische druk die zij, bedoeld of onbedoeld, bij hun kroost leggen als het gaat om een academische vervolgstappen. De film volgt wel degelijk vergelijkbare stappen die passen bij het genre, maar neemt op bepaalde momenten een andere afslag waardoor de film verfrissend doch vertrouwd aanvoelt.

De lossere Zheng Yuxin en de wat onervaren Chen Chen vormen een fraai duo dat door Zhang en Wu uitstekende chemie oplevert. Beide spelen hun rol zonder clichématig over te komen en vertolken de tieners met problemen op een levendige en geloofwaardige manier. De ongemakkelijke momenten zijn voelbaar en de tranen oprecht. ‘Upcoming Summer’ is net als de zomer in wintertijden: iets om naar uit te kijken.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten