vrijdag 6 augustus 2021

Obake (2019)

Land: Japan
Regie: Nakao Hiromichi
Cast: Nakao Hiromichi, Kobayashi Keisuke, Tomoyasu Shunpei

Twee hemelse wezens volgen het proces van een filmmaker (Nakao Hiromichi) die zonder enige hulp zijn nieuwste rolprent aan het draaien is. Waar hij in het aardse leven maar weinig succes heeft, zijn de mysterieuze sterachtige wél fan. Vanuit hun alles overziende perspectief becommentariëren ze droogkomisch zijn oeuvre en werkproces.

Het Japanse ‘Obake’ is zonder twijfel een ode aan alle DIY-filmmakers. Ook deze prent is door Nakao Hiromichi (bijna) geheel zelf gemaakt, zowel voor als achter de camera. Alleen de stemacteurs van de twee celestial beings komen voor de rekening van respectievelijk Kobayashi Keisuke en Tomoyasu Shunpei.

Regisseur en alles doener Nakao bewijst dat creativiteit het altijd wint van budget. Zelfs in zijn eentje, of misschien wel juist daarom, creëert hij een bijzondere charme die je zelden ziet. De film lijkt met z’n statische shots, Nakao is immers ook zijn eigen cameraman, haast een documentaire, maar de rol van de lacherige hemelse wezens verraad dat het om een interessant stukje fictie gaat.

‘Obake’ is een simpele doch absurde film die met 64 minuten ook wel direct z’n max zit. Het experimentele karakter en de droogkomische humor maken vooral van het eerste bedrijf een genot om naar te kijken. Dat de film in het laatste halfuur wat in zakt, doet niets af an hoe knap het is wat Nakao hier met minimale middelen weet neer te zetten.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten