vrijdag 13 augustus 2021

Recalled / Naeilui kieok (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Seo Yoo-min
Cast: Seo Ye-ji, Kim Kang-woo, Sung Hyuk, Bae Yoo-ram e.a.

Wanneer Soo-jin (Seo Ye-ji) ontwaakt in het ziekenhuis, komt ze erachter dat ze lijdt aan geheugenverlies. Eenmaal thuis krijgt ze angstaanjagende waanbeelden waarvan de uitkomsten zich enkele momenten later voor haar ogen af lijken te spelen. Hoe vaker ze hiermee te maken krijgt, hoe bezorgder haar man Ji-hoon begint te worden. Wanneer de beelden persoonlijker beginnen te worden, twijfelt Soo-jin aan alles, inclusief haar man.

Films over geheugenverlies lijken ook in Korea een genre op zich. De moeilijkheid is om niet in clichés te vervallen. Het Koreaanse ‘Recalled’ lijkt in het eerste bedrijf in dat opzicht redelijk de fout in te gaan en voelt nogal rechtlijnig en voorspelbaar aan. Gelukkig weet de debuut thriller van regisseur Seo Yoo-min zich, met een aantal plotwendingen, in de tweede helft aardig te herpakken.

Hoewel de plotwendingen zorgen voor een minder voorspelbaar karakter, maakt het de film ook direct een stuk ingewikkelder. Een vleugje ongrijpbaarheid past daarentegen zeker wel bij een mysterieus whodunnit verhaal, al lijkt regisseur Seo zijn hand iets te veel te verspelen waardoor het geheel iets te rommelig aanvoelt en gaten in het verhaal pijnblijk bloot komen te liggen. Ook de personages hadden wat meer diepgang verdiend, al komt de film hier door prima acteerwerk gewoon mee weg.

Toch is ‘Recalled’ helemaal geen verkeerd tijdsbedrijf. Het tempo zit er goed in en het blijft tot het eind gissen hoe de vork nou precies in de steel zit, met als climax een ontroerend en treffend einde. Allerminst vernieuwende cinema, maar wat het moet doen, doet het naar behoren. Zolang de verwachtingen laag blijven en spoilers vermeden kunnen worden, valt er genoeg te halen in dit aardige debuut. 


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten