vrijdag 12 februari 2021

Drifting / Zuk seoi piu lau (2021)

Land: Hongkong
Regie: Jun Li
Cast: Francis Ng, Loletta Lee, Tse Kwan-ho, Chu Pak-hong, Ceclilia Choi, Will Or e.a.

Na enige tijd vast te hebben gezeten, belandt de net vrijgekomen Fai (Francis Ng) direct op straat waar hij snel een plekje voor zichzelf toe-eigent. Diezelfde dag wordt hij door een mede dakloze, zoals de traditie zich voorschrijft, getrakteerd op een shot heroïne. Als de straathoek onverhoopt door de politie wordt schoongeveegd met alle persoonlijke bezittingen incluis, is het tijd voor actie. Samen met de jonge sociaal-werker mevrouw Oh (Cecilia Choi) beginnen de zwervers een rechtszaak tegen de staat. Desalniettemin blijft overleven topprioriteit voor Fai en co.

Hoewel de film gebaseerd is op een tragisch, waargebeurd voorval uit 2012, voelt de film bijzonder actueel aan. De oud Britse kolonie vaart al tijden in onrustige wateren, iets dat de van journalist omgetoverde filmmaker Jun Li krachtig en tijdloos naar het witte doek weet te vertalen.

De kracht van de film zit hem in de humane kant die van de junkies wordt belicht. Zonder neer te kijken op de veelal junkies die de film rijk is, snijdt Li een veel groter probleem aan; achter de tientallen wolkenkrabbers en het welvarende imago van een van ’s werelds grootste steden schuilt een ongekende ongelijkheid, zowel gemeten in geld als in (mensen)rechten. Gerechtigheid, solidariteit en vooral een vleugje menselijkheid is wat Li’s tweede feature op fraaie wijze verkondigt.

Perfect gecast voor de rol van standvastige en drugsverslaafde zwerver, weet Francis Ng de film naar een nog hoger niveau te tillen. Zijn starende, onder invloed zijnde blik in het oneindige en diens empathische protesten voelen oprecht aan en hadden zelfs in een documentaire niet misstaan. De rauw- en echtheid spatten van het scherm en doen louter hopen dat men zo nu en dan ook eens aan een ander denkt.

Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten