vrijdag 22 mei 2020

Ashfall / Beakdusan (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Hae-jun & Kim Byung-seo
Cast: Lee Byung-hun, Ha Jung-woo, Ma Dong-seok, Bae Su-ji, Jeon Hye-jin, Kim Shi-a e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/05/ashfall-beakdusan-2019.html

Het Koreaanse schiereiland wordt opgeschrikt door de uitbarsting van een vulkaan aan de rand van de Noord-Koreaanse en Chinese grens. Hevige aardbevingen teisteren zowel het noorden als het zuiden en leggen complete steden in as. De ergste beving moet dan nog komen en kan alleen gestopt worden door een goedgemikte nucleaire ontploffing binnen de vulkaan. Onder leiding van Jo In-chang (Ha Jung-woo) en met de hulp van de in Noord-Korea vastgehouden spion Lee Joon-pyeong (Lee Byung-hun) moeten zij het uranium van de zwaarbewaakte Noord-Koreaanse kernraketten weten te ontfutselen en naar de berg brengen. Een loodzware taak waarin ieder zo z’n eigen agenda lijkt te hebben, helemaal als ook de Verenigde Staten zich ermee gaat bemoeien.

‘Ashfall’ is een Koreaanse blockbuster bij uitstek: een groots opgezette rampenfilm met een sterrencast waar je u tegen zegt. Een interessante premisse die, uiteraard, het Noord-Zuid-sentiment aanwakkert én er ook nog eens bijzonder fraai uitziet. Kat in het bakkie, toch?

Het zit echter wat genuanceerder in elkaar. Toegegeven, de film tikt veel boxjes aan, maar lijkt zijn eigen ambitie niet helemaal bij te kunnen houden. Aan de visuele pracht valt niet te tornen: de ineenstorting van complete flatgebouwen, kantorencomplexen en zelfs het Noord-Koreaanse ‘House of Culture’ is ronduit indrukwekkend te noemen. De bomvolle rolprent leunt echter te veel op het bombastische karakter, waardoor het verhaal minder goed uit de verf komt, met het gepoogde sentimentele subplot als grootste verliezer.

Desalniettemin weet ‘Ashfall’ toch aardig te entertainen. Er is actie volop, genoeg plotwendingen om de lange tijdsduur van ruim twee uur te vullen en de gerenommeerde cast valt niet tegen. Al zou de waarschijnlijk breedste acteur van Zuid-Korea, Ma Don-seok, misschien beter uit de verf komen in een of meerdere van de vele actie scènes, dan in diens huidige rol als professor. ‘Ashfall’ kent een bovengemiddeld lekkere eerste tien minuten om het hoge niveau vervolgens nimmer meer te evenaren.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten