vrijdag 8 mei 2020

Ash is Purest White / Jiang hu er nu (2018)

Land: China
Regie: Jia Zhangke
Cast: Zhao Tao, Liao Fan e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/05/ash-is-purest-white-jiang-hu-er-nu-2018.html
Danseres Qiao (Zhao Tao) is bijzonder gek op de lokale gansgterbaas Bin (Liao Fan). Wanneer Bin in de problemen komt, schroomt zij niet om haar eigen leven op het spel te zetten om hem te redden. Hun relatie wordt in drie periodes (2001, 2006 en 2017) gevolgd en verandert net zo rap als de ontwikkelingen in het moderne China.

‘Ash is Purest White’ is een mix van gangster en melodrama met typische Jia Zhangke elementen:  zo ontpopt het verhaal zich in een langzame tred, afgetekend op het hedendaagse en razendsnel veranderde moderne China. Ook Jia’s vaste hoofdrolspeelster, en tevens levenspartner, Zhao Tao is wederom van de partij. En hoe!

De individuele aanpak van Jia’s grotere boodschap wordt door de puike Zhao op onnavolgbare wijze vertolkt. Diepgewortelde emoties als wraak, rechtvaardigheid en overlevingsdrang dringen haarfijn door. In een door mannen geregeerde onderwereld schittert juist de vrouw in dit subtiele en fraai stukje cinema.

Dat de tijd nimmer stil staat en alles en iedereen aan verandering onderworpen is, wordt in een tijdspannen van zo’n zestien jaar subtiel doorgevoerd. De film kent een natuurlijke ontwikkeling die langzaam maar gedegen vorm krijgt. Jia Zhangke’s onmiskenbare stijl en diens muze’s imponerende performance maken van ‘Ash is Purest White’ een nieuwe telg in Jia’s indrukwekkende oeuvre.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten