vrijdag 25 oktober 2019

Stranded (2019)

Land: Filipijnen
Regie: Ice Idanan
Cast: Jessy Mendiola, Arjo Atayde e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/10/stranded-2019.html
Een tyfoon teistert de straten van Manilla en de regen komt met bakken uit de hemel. IT-marketing specialist Julia (Jessy Mendiola) zit ’s avonds als enigste nog op kantoor om een klus af te maken wanneer maaltijdbezorger Spencer (Arjo Atayde), veel te laat een bestelling komt afgeven. Als ondertussen de conciërge het pand sluit, zitten de twee opgesloten in het gebouw. Het noodweer maakt het onmogelijk om nog iemand naar hun toe te sturen, dus zit er niets anders op dan samen de nacht door te brengen. Een nacht waarin ze niet alleen elkaar beter leren kennen, maar ook zichzelf.

Aan romantische komedies geen gebrek in de Filipijnen. Ook ‘Stranded’ maakt deel uit van deze nimmer ophoudende aanwas van romantiek, zij het iets bescheidener maar net zo cliché. Letterlijk één seconde heeft men nodig om het einde van de film te voorspellen, al probeert regisseur Ice Idanan tevergeefs de kijker tegen het einde aan nog op het verkeerde been te zetten.

Dat het einde makkelijk te voorspellen is, is in de commerciële Filipijnse mainstream cinema haast een gegeven. Dat is te vergeven als de weg ernaar toe maar genoeg interessante momenten kent. Ook hier schiet de film simpelweg te kort. Geen der beide hoofdpersonages kent enige diepgang en is niet in staat een band met de kijker te creëren. De acties van zowel Julia als Spencer voelen zodanig impactloos aan.

Het Filipijnse ‘Stranded’ is een typische dertien-in-een-dozijn-film met maar weinig hoogtepunten. Het meest interessante is de setting van een razende tyfoon waarin het simpele en minimale verhaal in gesitueerd is. Helaas wordt de tropische storm tot clichématige weerberichtscènes geminimaliseerd. Wat overblijft is een simpele, hele simpele romcom dat eigenlijk door haar eigen storm een zinkende dood verdient.


Waardering: 2 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten