vrijdag 4 oktober 2019

Fly Me to the Saitama / Tonde Saitama (2019)

Land: Japan
Regie: Takeuchi Hideki
Cast: Gackt, Nikaido Fumi, Iseya Yusuke, Kyomoto Masaki, Nakao Akira, Kato Ryo e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/10/fly-me-to-saitama-tonde-saitama-2019.html

In een tijd waarin mensen louter beoordeeld worden op het aantal kilometers dat ze van het centrum van Tokio geboren zijn, is de buurtgemeente Saitama het absolute dieptepunt om te wonen. Om alleen al de stad the betreden is een apart visum voor de ‘Saitamezen’ nodig. In het geheim wordt er echter een revolutie bekokstooft waarbij de flamboyante Rei Asami (Gackt) vanaf zijn geboorte wordt klaargestoomd om het systeem van binnenuit te veranderen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Knotsgek, uniek, geniaal en hilarisch zijn slechts een handjevol krachttermen die van toepassing zijn op de nieuwste film van regisseur Takeuchi Hideki, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op een manga. De absurditeit vertaalt zich echter fenomenaal naar het witte doek waar het van het begin tot aan het einde van de aftiteling lachen geblazen is.

Het bizarre verhaal speelt zich af als een modern sprookje dat als hoorspel de ether in wordt geslingerd en de harten van de moderne ‘Saitamezen’ weet te stelen. Grootste hartenstelers zijn de extravagante Rei Asami en diens genderbending tegenspeelster Momomi Dannouri (Nikaido Fumi). Wat geschreven is als een ‘gay liefdesspel’ wordt in eerste instantie maar moeilijk begrepen, daar Momomi door de vrouwelijke Nikaido wordt vertolkt. Een opvallende keuze die perfect past in de vreemde sferen die de film ademt.

‘Fly Me to the Saitama’ is veel opzichten een van de meest memorabele films van dit jaar. De kwistige setting benadrukt de gekheid van het verhaal perfect en de overdadige personages, zowel hoofd- als bijrollen, komen constant verrassend uit de hoek. Japans in het kwadraat; ‘Fly Me to the Saitama’ is zonder twijfel een van de grappigste films van de laatste jaren.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten