vrijdag 26 oktober 2018

Han Gong-ju (2014)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Su-jin
Cast: Chun Woo-hee, Lee Young-ran, Jung In-sun, Choi Yong-jun e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/10/han-gong-ju-2014.html
Na een traumatische gebeurtenis verandert de jonge Han Gong-ju (Chun Woo-hee) van school om zo een nieuwe start te maken. Onderdeel van haar nieuwe start is een nieuw onderkomen bij de moeder van haar oude docent. Zij staat niet te springen om haar komst, maar neemt de aangeslagen Gong-ju toch onder haar hoede. Het lijkt allemaal net ietsjes beter met de arme meid te gaan, maar dan haalt haar verleden haar op een gruwelijke wijze in.

Een vreselijk incident uit 2004, waarin verschillende middelbareschoolmeisjes uit Miryang het slachtoffer waren van een gewelddadige groepsverkrachting, vormt de directe inspiratie voor Lee Su-jin’s imponerende en hartverscheurende regiedebuut. In een heen-en-weer schakeling tussen het leven vóór en na het ongeval creëert Lee een boeiende karakterschets van een onschuldige tiener wiens leven van de ene op de andere dag totaal op z’n kop komt te staan.

Deze vervlechting van tijden zorgt ook regelmatig voor verwarring. Er zit immers geen groot verschil in tijd tussen vóór en na de traumatische gebeurtenis, waardoor ook het uiterlijk van de fantastisch en innemend spelende Chun niet of nauwelijks verandert. Gedurende de film vangt de kijker echter steeds meer hints op wat in retrospect ook het wisselende gedrag van de titulaire Gong-ju verklaart.

‘Han Gong-ju’ is een krachtige en tevens mooie film over een afgrijselijk wrang onderwerp, maar kiest er bewust voor om zich op de persoon te richten en juist niet op die ene fatale dag. Er ontstaat een diepere laag van ontzetting wetende dat de film is geïnspireerd op een vergelijkbaar voorval uit het echte leven. Door de fijngevoelige regie en voortreffelijk spel weet regisseur Lee de schoonheid van een bak ellende op puike wijze naar het witte doek te transporteren.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten