vrijdag 5 oktober 2018

Burning / Beoning (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Chang-dong
Cast: Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo, Steven Yeun e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/10/burning-beoning-2018.html
Jong-su (Yoo Ah-in), een ongepubliceerd beginnend schrijver uit Paju, komt bij toeval zijn oude klas- en buurtgenootje Hae-mi (Jeon Jong-seo) tegen. Het duurt even voordat hij haar herkent, maar valt vervolgens als een blok voor de energieke jonge dame. Niet lang daarna vertrekt Hae-mi naar Afrika en vraagt ze Jong-su in de tussentijd voor haar kat te zorgen. Hoewel Jong-su twijfelt aan het bestaan van de kat kan hij geen nee zeggen. Hij kijkt uit naar het moment dat zijn nieuwe vlam weer terugkomt, maar komt van een koude kermis thuis wanneer ze hem voorstelt aan de rijke, mysterieuze Ben (Steven Yeun) die ze in Nairobi heeft ontmoet. Er ontstaat een aparte driehoeksverhouding tussen het drietal en de spanningen komen op scherp te staan wanneer Ben over zijn aparte hobby vertelt. Helemaal als niet lang daarna Hae-mi op mysterieuze wijze van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn.

Het Koreaanse ‘Burning’ is gebaseerd op en kort Japans verhaal van schrijver Murakami Haruki uit 1984. 34 jaar na dato brengt de Koreaanse meesterregisseur Lee Chang-dong het tot leven in een imponerende en fascinerende mix van drama, mysterie en tegelijkertijd akelig fraai realisme.

De filmt begint als een slice of life titel waarin het wat sombere dagelijkse leven van Jong-su in het eveneens grauwe Paju, een stad niet ver van de zwaar bewaakte Noord-Koreaanse grens, geportretteerd wordt. Langzaam maar zeker sluipen er echter meer mysterieuze elementen in het verhaal en speelt regisseur Lee met de psyche van zowel hoofdrolspeler als kijker. De film stuurt, maar laat de verbeelding voor zich spreken.

Ster van deze lange, maar heerlijke rolprent is Yoo Ah-in die op fenomenale wijze de wat naïeve en dolende Jong-su vertolkt. Ook tegenspeler Jeon Jong-seo maakt indruk als de gewiekste vrije geest Hae-mi. Naast het voortreffelijke spel, trekt ook de bijzondere muziek de kijker steeds dieper de film in. ‘Burning’ is een fascinerende titel die indruk weet te maken door op subtiele wijze in het chaotische hoofd van zijn hoofdrolspeler weet te kruipen en de kijker zonder problemen mee sleurt in de frustraties die pijnlijk bloot komen te liggen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten