vrijdag 27 april 2018

Love and Other Cults / Kemonomichi (2017)

Land: Japan
Regie: Uchida Eiji
Cast: Ito Sairi, Suga Kenta, Anthony, Yoshimura Kaito, Kan Hanae e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/04/love-and-other-cults-kemonomichi-2017.html

De jonge Ai (Ito Sairi) kent verre van een normale opvoeding. Haar doorgedraaid religieuze moeder stuurt haar naar een bizarre cult, waar de kleine Ai zeven jaar van haar leven doorbrengt. Wanneer de leider van de cult wordt opgepakt, probeert Ai haar leven opnieuw in te richten. Na een verblijf bij een groep delinquenten komt ze terecht bij een familie uit de middenklasse, maar blijft moeite houden om haar plek in de samenleving te vinden. De enige persoon die haar lijkt te begrijpen is Ryota (Suga Kenta), een vergelijkbare jongen die ook in een louche wereld verzeild is geraakt. Hoewel de twee nog jong zijn lijkt een normaal leven verder weg dan ooit.

‘Love and Other Cults’ past in een lange traditie van Japanse films waarin de jeugd hun onschuld verliest en al worstelend opzoek gaat naar een eigen identiteit en gelijkgestemden. De film berust op ware feiten en laat een treurig wereldbeeld zien; een kant van Japan dat in de media duidelijk onderbelicht is. Hoewel door regisseur Uchida Eiji zelf omschreven als een zwarte komedie, is de nadruk toch vooral op het donkere aspect blijven hangen.

De rauwheid van het sombere liefdesverhaal komt goed over door de prima prestaties van de veelal jonge cast. Vooral hoofdrolspeelster Ito overtuigt als tiener met een onconventioneel verleden en dito heden. De rolprent slaagt erin om Ito’s personage niet te sensationeel weg te zetten, wat de authenticiteit van de film absoluut ten goede komt.

Op audiovisueel vlak houdt regisseur Uchida zich ook bewust in. De simpele beelden passen goed bij de low-key setting van het verhaal en zijn mede verantwoordelijk voor de realistische stijl van de film. ‘Love and Other Cults’ is een grauwe coming-of-age film waarin verschillende sociale issues aan de kaak worden gesteld en doet dat in een pakkend anderhalf uur zonder ook maar een seconde prekerig over te komen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten