vrijdag 6 april 2018

A Tale of Cinema / Geukjangjeon (2005)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hong Sang-soo
Cast: Lee Ki-woo, Uhm Ji-won, Kim Sang-kyung e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/04/a-tale-of-cinema-geukjangjeon-2005.html

Voor de winkelruit van de plaatselijke opticien, ontmoet Sangwon (Lee Ki-woo) zijn ex-vriendin Young-shil (Uhm Ji-won). De twee spreken diezelfde avond met elkaar af en zetten het op een drinken. In een dronken bui besluiten ze dat samen zelfmoord gaan plegen. Dit is het scenario van een korte film waar Kim Dong-soo (Kim Sang-kyung) geobsedeerd door raakt. Laatst genoemde heeft vooral een zwak voor de actrice van dienst, die hij, net als in de film, op precies dezelfde locatie ontmoet.

De alledaagsheid van het leven en cinema zijn Hong Sang-soo’s favoriete thema’s en in zijn zesde feature weet hij beide onderwerpen met elkaar te verbinden. Het probleem is echter dat film en realiteit lang niet altijd van elkaar gescheiden kunnen worden, wat resulteert in verwarring en de nodige irritatie.

Het grootste minpunt van dit Koreaanse drama is dat de film gewoonweg saai is. Vooral in het eerste bedrijf valt weinig te genieten. Belangrijk is te benadrukken dat Hong’s veelvuldige simpelheid niet gelijk staat aan verveling. Zijn andere werken kennen vaak interessante personages waarvan je oprecht meer wilt weten. Dit gemis komt ‘A Tale of Cinema’ niet meer te boven.

Voor iedereen die toch een film wil zien met de regisseurs kenmerkende stijl in combinatie met z’n voorliefde voor cinema, raden we aan ‘A Tale of Cinema’ links te laten liggen en in plaats daarvan de aandacht te verleggen naar het meer recentere ‘On the Beach at Night Alone’ of het eveneens schitterende ‘Our Sunhi’.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten