vrijdag 30 maart 2018

Dot 2 Dot / Dim Dui Dim (2014)

Land: Hongkong
Regie: Amos Why
Cast: Moses Chan, Meng Tingyi, Susan Shaw Yin-yin, Lam Tze-chung e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/03/dot-2-dot-dim-dui-dim-2014.html

Op verschillende plekken in Hongkong verschijnen er plotseling een aantal mysterieuze puntenpatronen. Xiao Xue (Meng Tingyi), een taaldocente van het Chinese vaste land die pas de overstap naar de miljoenenstad heeft gemaakt, raakt compleet gefascineerd door de opvallende graffiti. Zonder enige aanwijzingen probeert ze de connecties te maken en verschijnen er vormen in de patronen. Hoe meer raadsels ze ontcijferd, hoe meer ze weten komt over de geschiedenis en identiteit van de metropool.

Het Hongkongse ‘Dot 2 Dot’ heeft een behoorlijk mysterieus plot en daar lijkt de film in begin ook erg op in te spelen. Het mysterieuze sfeertje houdt echter niet lang genoeg stand om als een ware enigmatische rolprent door het leven te gaan. Al snel kakt de film wat in en weet zich niet meer te herpakken.

De film waagt een poging om een romance te creëren, maar lijkt er niet in te slagen wie nou met wie gekoppeld moet worden. Hetzelfde kan gezegd worden voor de ontwikkeling van de personages. Het wordt nooit echt precies duidelijk waarom wie nou wat doet. De urgentie van de rolprent wordt compleet toegeschoven naar het moment dat de raadselmaker en -oplosser elkaar eindelijk face-to-face ontmoeten. De rest doet er werkelijk niet toe.

‘Dot-2-Dot’ is een matige film die zo veel meer potentie in zich heeft, zonder het te benutten. De sterke, mysterieuze opening wordt nimmer geëvenaard en verandert tamelijk snel in een ware ‘uitzit-modus’. Amos Why’s regiedebuut is bovenal een persoonlijke lofzang op de stad Hongkong in de vorm van ‘verbind-de-puntjes’ voor gevorderden. Ook dit klinkt leuker dan het werkelijk is.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten