vrijdag 9 maart 2018

The Great Buddha+ / Da fo pu la si (2017)

Land: Taiwan
Regie: Huang Hsin-yao
Cast: Bamboo Chen, Cres Chuang, Lean Dai e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2018/03/the-great-buddha-da-fo-pu-la-si-2017.html

In een fabriek waar bronzen Boeddhabeelden worden gemaakt, werkt de timide Pickle (Cres Chuang) elke nacht als bewaker in dienst van Kevin (Lean Dai), de rijke fabriekseigenaar. Om de saaie nachten door te komen, komt zijn beste vriend Belly Button (Bamboo Chen) regelmatig op bezoek om samen de tijd te doden, meestal door het kijken van tv of het lezen van vieze blaadjes. Wanneer de tv het begeeft komt Belly Button op het lumineuze idee om de dash-cam video’s van Pickle’s baas te bekijken. Het duurt niet lang voordat de twee verslaafd raken aan het bespieden van diens kleurrijke privéleven. Hun nieuwsgierige karakter komt ze echter duur te staan als ze op een duister geheim stuiten waar ze duidelijk niet op voorbereid zijn.

Drie jaar na het ontstaan van de korte film ‘The Great Buddha’ uit 2014 komt van dezelfde regisseur, Huang Hsin-yao, ‘The Great Buddha+’. Het is de oplettende lezer vast niet ontgaan dat in laatstgenoemde een plusje te vinden is. Net als in menig iPhone of Samsung smartphones staat het plusteken hier voor een uit de kluiten gewassen update van het jongere broertje.

Letterlijk vanaf het allereerste moment blijkt al dat dit geen twaalf-in-een-dozijn rolprent gaat zijn. De regisseur spreekt als voice-over de kijker toe en laat zo nu en dan zijn licht schijnen over bepaalde scenes. De verder prachtig in zwart-wit geschoten beelden krijgen extra glans wanneer de grijstinten plaats maken voor het kleurenpalet, iets dat alleen gebeurt tijdens de - letterlijk en figuurlijk - kleurrijke dash-cam video’s.

Maatschappelijke kwesties zoals sociale en financiële ongelijkheid worden op humoristisch wijze vlijmscherp aangesneden. De film kan zodoende het best omgeschreven worden als een satirische noir-thriller. Een bizar plot, dat echter prima in elkaar zit, laat zelfs op het einde nog ruimte voor eigen interpretatie. ‘The Great Buddha+’ is niet voor iedereen weggelegd, maar wie open staat voor iets nieuws zal smullen van Huang’s lange speelfilmdebuut.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten