vrijdag 4 augustus 2017

Moonlight Whispers / Gekko no sasayaki (1999)

Land: Japan
Regie: Shiota Akihiko
Cast: Mizuhashi Kenji, Tsugumi, Kusano Kota e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/08/moonlight-whispers-gekko-no-sasayaki.html

Wat begon als Kendo-sparringpartners verandert voor de tieners Hidaka (Mizuhashi Kenji) en Kitahara (Tsugumi) na enkele maanden in een liefdesrelatie. Het duurt echter niet zo gek lang voordat Kitahara achter haar vriendje’s perverse uitspatting komt. Bevangen door woede maakt ze een eind aan hun relatie, maar Hidaka kan zich maar moeilijk schikken in de kersverse breuk. Hij probeert er alles aan te doen om de liefde van z’n leven weer de zijne te maken. Kitahara, aan de andere kant, vindt echter een duister plezier in het manipuleren en kleineren van haar geobsedeerde ex.

‘Moonlight Whispers’ is een erotisch, maar vooral ook wat duister getint coming-of-age drama waarin op een typisch Japanse manier twee, op het eerste gezicht, onschuldige tieners naar het uiterste worden gedreven. Niet de seksuele gebeurtenissen, maar de psyche van de twee tieners is de leidraad van de film. Hoewel dit bij vlagen gerust verontrustend genoemd mag worden, is dit ook direct een van haar sterkere punten.

Voor een rolprent waarin perverse en mentale manipulatie van twee tieners centraal staan, weten de twee jonge hoofdrolspelers behoorlijk te imponeren. Hidaka’s ongezonde, maar niet slecht bedoelde obsessie voor Kitahara heeft tegelijkertijd een onnatuurlijke charme. Iets dat aan zowel regisseur Shiota als aan Mizuhashi toegeschreven mag worden. De in eerste instantie in de slachtofferrol verkerende Kitahara valt ook op door haar rolverschuiving van onschuldig meisje, naar een wraakzuchtige sado machochist.

Laat het aan de Japanners over om onschuldige tieners om te toveren in perverse en wraakzuchtige sado machochisten en toch een uitstekende film neer te zetten die niet zo pervers is als de synopsis doet vermoeden. Regisseur Shiota zoemt keurig in op het psychologische aspect en de uitstekende jonge acteurs doen de rest. Desalniettemin rusten de thema’s bij sommige nogal zwaar op de maag. Kan je daar tegen, dan is ‘Moonlight Whispers’ meer dan de moeite waard.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten