vrijdag 17 juni 2016

The Coast Guard / Haeanseon (2002)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Ki-duk
Cast: Jang Dong-gun, Park Ji-ah, Kim Jung-hak e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/06/the-coast-guard-haeanseon-2002.html


Veel Koreaanse mannen kijken op tegen de verplichte dienstplicht, maar daar is soldaat Kang (Jang Dong-gun) er niet een van. Hij is onderdeel van een peloton dat aan de kust gestationeerd is om te zorgen dat er geen Noord-Koreaanse spionnen het land in komen en neemt zijn taak uiterst serieus. De soldaten worden geinstrueerd om iedereen neer te schieten die zich na zonsondergang achter de grenshekken bevinden. Wanneer Kang per abuis gewone burgers voor spionnen aan ziet, twijfelt hij geen moment en haalt de trekker over. Hij wordt beloond voor zijn optreden en wordt vrijgesteld van verdere dienst. Kang en de vriendin (Park Ji-ah) van de doodgeschoten burger, Mi-young, krijgen beide te kampen met een mentale inzakking wat grote gevolgen heeft voor de rest van het peloton.

Het Koreaanse schiereiland is een van de weinige plekken op aarde waar de grenscontroles vandaag de dag nog zo intens zijn. Deze intensiteit is voelbaar in dit oorlog gerelateerde drama. Toch gaat de film meer over de negatieve bijwerkingen dat de dood met een mens doet. Zowel voor de nabestaande als voor de soldaten verantwoordelijk voor het leed.

Het sterkste punt van de film is de uitwerking van de mentale inzinking van Jang’s personage, maar misschien nog wel meer van het personage van Park. Van het originele karakter blijft haast niets over en bij vlagen komt ze behoorlijk creepy over. De rest van de cast laat geen blijvende indruk achter.

De film begint erg veelbelovend, maar weet de intensiteit niet vast te houden. De tweede helft van de film voelt zo nu en dan een beetje eentonig aan, ondanks de gek wordende Kang and Mi-young. Kim Ki-duk’s ‘The Coast Guard’ geeft wel een geloofwaardig beeld dat het heftige werk in de Koreaanse grensgebieden voor zowel de soldaten als het gewone volk hen niet in de koude kleren gaat zitten.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten