vrijdag 21 oktober 2022

Drown / Paroho (2022)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lim Sang-su
Cast: Lee Joong-ok, Kim Dae-gun, Kim Yeon-kyo, Byung Jung-hee, Gong Min-jung e.a.

Aan de rand van een meer waar duizenden slachtoffers van de Koreaanse Oorlog op de bodem liggen, baat de ingetogen Do-woo (Lee Joong-ok) in z’n eentje een drastisch aan onderhoud toe zijnde motel. Zijn moeder lijdt al jaren aan alzheimer en de zorg voor haar wordt steeds intenser. Wanneer zij op een dag verdwijnt, gaan er al snel geruchten dat Do-woo haar zelf vermoord zou hebben. Tegelijkertijd verschijnt er een mysterieuze gast in zijn motel, waarbij Do-woo de realiteit en de verbeelding steeds moeilijker kan onderscheiden.

Zuid-Korea staat bekend om haar grote studio-films, maar kent gelukkig ook een bloeiende onafhankelijke filmcultuur. Nieuwkomer Lim Sang-su, zowel regisseur als scenarist, laat met zijn debuutfilm ‘Drown’ zien dat er nog genoeg onderontdekt talent aanwezig is en dat talent het ook van het grote geld kan winnen.

Het wat vervallen motel en het afgelegen dorp waar het in staat, huisvest de perfecte setting voor dit atmosferische slowburn-mysterie. De depressieve ligging wordt door vele gasten ook gezien als ideale zelfmoordlocatie, waardoor Do-woo mentaal al de nodige tikken heeft moeten verduren. Het bewust in het midden laten hoe de vork werkelijk in de steel zit en wat zijn psychologische staat is, is dus geen simpel trucje, maar voegt daadwerkelijk iets toe aan het narratief.

Naast het feit dat de film uitstekend in elkaar steekt, is het hoofdrolspeler Lee die de film naar een hoger plan tilt. Zijn lieflijke, zelfs wat bescheiden uitstraling maakt Do-woo een personage om voor te juichen. Maar naar mate de film vordert, verandert de wat op het eerste gezicht lijkt op een drama in een ware thriller en reist de vraag of de sympathie wel terecht is. Lee laat zien ook de mogelijk donkere kant van het personage overtuigend neer te zetten. ‘Drown’ is een enerverend debuut dat met minimale middelen het maximale eruit weet te halen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten