vrijdag 30 september 2022

Goodbye, Don Glees! / Gubbai, don gurizu (2022)

Land: Japan
Regie: Ishizuka Atsuko
Cast: Hanae Natsuki, Kaji Yuki, Murase Ayumu e.a.

Wanneer er brand uitbreekt in het bos, krijgen de buitenbeentjes Roma (Hanae Natsuki), Toto (Kaji Yuki) en Drop (Murase Ayumu) al snel de schuld. De jongens, die zichzelf de Don Glees noemen, proberen hun onschuld te bewijzen door een neergestorte drone te vinden waarop hun alibi moet staan. Ze vertrekken halsoverkop het bos in en beginnen aan een avontuur dat hun leven voorgoed verandert.

‘Goodbye, Donglees!’ is de tweede film van regisseur en schrijfster Ishizuka Atsuko, die voornamelijk aan geanimeerde series werkt. De film is een coming-of-age avonturenprent dat zich niet alleen in Japan afspeelt, maar ook een interessante link naar IJsland maakt.

Grappig, ontroerend en ook nog eens schitterend geanimeerd; ‘Goodbye, Don Glees!’ heeft het allemaal. De film weet de tienervriendschap tussen de drie buitenbeentjes op een bijzondere manier vast te leggen. De energie en de ontwikkeling van zowel het verhaal als de personages voelen levensecht aan. De humor werkt, maar vooral de emotionele scenes komen binnen. Dat Ishizuka de tranenkraan bij vlagen maximaal openzet, zal niet iedereen bekoren, maar hoort ook eigenlijk wel een beetje bij het genre.

De negentig minuten razen in een vlot tempo voorbij. De avonturen in de bossen smeken eigenlijk om niet zo snel te eindigen, al is het ook een verademing dat een verhaal nog steeds in negentig minuten verteld kan worden. Ontzettend knap is hoe de film de natuur in al haar pracht in beeld weet te brengen. Elk frame verdient het om langer naar te staren, omdat aan alle details zijn gedacht. ‘Goodbye, Don Glees!’ is een viering van vriendschap van begin tot aan het bitterzoete einde.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten