vrijdag 16 september 2022

Awake (2020)

Land: Japan
Regie: Yamada Atsuhiro
Cast: Yoshizawa Ryo, Wakaba Ryuya, Ochiai Motoki e.a.

Als kind droomt Eiichi (Yoshizawa Ryo) ervan om professioneel shogi-speler te worden en krijg hij de kans om te trainen in een speciaal opgericht trainingscentrum. Hij heeft talent, maar als blijkt dat hij maar niet kan winnen van zijn trainingsmaatje Riku (Wakaba Ryuya) laat hij zijn droom varen. Om een normaal leven op te bouwen begint hij aan een studie, maar nog steeds spendeert hij het gros van zijn tijd achter het shogi-boord. Pas als hij een ouderejaars student ontmoet, krijgt hij een nieuwe passie: de beste shogi-computer ter wereld ontwikkelen.

1997: Deep Blue wint een wedstrijd tegen schaakwereldkampioen Gary Kasparov. 2016: Wereldkampioen Go, Lee Se-dol gaat kopje onder tegen Google’s software AlphaGo. Beide zijn historische (denk)sport momenten die ook in Nederland aardig wat media attentie vergaarden. Een stuk minder bekend is shogi, een voor het gemak genoemd, Japanse schaakvariant. Ook deze sport kent een kent een behoorlijke computercultuur. Het Japanse ‘Awake’ kiest een interessante invalshoek om juist niet de mens, maar de mens achter het computerprogramma centraal te zetten.

Shogi is een ingewikkeld spel en de regels zullen voor het gros van de kijkers onmogelijk te volgen zijn. Voor de film maakt dat echter niet veel uit, al zal een getraind shogispeler er ongetwijfeld meer uit kunnen halen dan een complete leek. De passie voor het spel spat van het scherm, mede door het cinematografische oog voor detail.

De film is gebaseerd op een ware gebeurtenis, maar voegt een dramatisch element toe waardoor het sentiment al snel een bepaalde kant op valt. Daarnaast weet ook hoofdrolspeler Yoshizawa ervoor te zorgen dat het stoffige imago van de sport al snel wordt schoon gepoetst. In slaap vallen zit er bij ‘Awake’ niet in, al moet intens spektakel ook niet verwacht worden. 


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten