vrijdag 3 december 2021

Escape from Mogadishu / Mogadisyu (2021)

Land: Zuid-Korea
Regie: Ryoo Seung-wan
Cast: Kim Yoon-seok, Jo In-sung, Heo Joon-ho, Koo Kyo-hwan e.a.

Terwijl in 1991 een burgeroorlog uitbreekt in Somalië, zitten zowel de ambassades van Noord- als Zuid-Korea muurvast. Zonder enige vorm van communicatie naar hun thuislanden, hoeven zij niet te rekenen op steun van buiten. Wanneer ook hun diplomatieke bescherming komt te vervallen zijn de twee aartsvijanden op elkaar aangewezen om heelhuids het land te ontvluchten.

Al jaren lang levert het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea een voedzame basis voor de Zuid-Koreaanse filmindustrie, waarin op film een samenleving der beiden Korea’s eigenlijk niet zo heel moeilijk hoeft te zijn. Ook in Ryoo Seung-wan’s box office hit ‘Escape from Mogadishu’, dat gebaseerd is op ware feiten, vormt een bijzondere relatie tussen de twee aartsvijanden de crux van de film.

‘Escape from Mogadishu’ is een komisch politiek c.q. oorlogsdrama dat zich volledig in Somalië (maar opgenomen in Marokko, red.) afspeelt en door de huidige onveilige situatie zelfs 30 jaar na de gebeurtenissen binnen de film, nog steeds relevant en urgent aanvoelt. En hoewel de film de gewelddadige misdaden niet schuwt, weet het door haar uitstekende cast en humoristische momenten gelukkig niet loodzwaar aan te voelen.

De Koreaanse Oscar-inzending van 2022 weet niet alleen door het waargebeurde verhaal te boeien, ook het beeld imponeert. De film weet de tijdsgeest goed te vatten en de kijker waant zich in een stukje Korea binnen de Afrikaanse landsgrenzen van Somalië. Of dat nog niet genoeg is, bewaart Ryoo een emotionele klap aan het eind.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten