vrijdag 17 december 2021

Silenced / Dogani (2011)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hwang Dong-hyuk
Cast: Gong Yoo, Jung Yu-mi, Kim Hyun-soo, Jung In-seo, Baek Seung-hwan, Jang Gwang e.a.

Met een referentie van zijn professor op zak wordt Gang In-ho (Gong Yoo) aangenomen op een school voor doof-stomme kinderen. Het valt hem al snel op dat veel leerlingen zich vreemd gedragen. Wanneer hij erachter komt dat zowel zijn collega’s als schoolhoofden de kinderen op regelmatige basis fysiek en seksueel mishandelen, is het tijd voor actie. Samen met mensenrechtenactivist Seo Yoo-jin (Jung Yu-mi) probeert hij alles in het werk te stellen om de daders achter slot en grendel te krijgen. Makkelijk gaat dat allerminst als zo goed als het hele dorp de waarheid in de doofpot probeert te stoppen.

Het Koreaanse ‘Silenced’ is gebaseerd op het boek ‘The Crucible’ dat op zijn beurt helaas berust op vreselijke gebeurtenissen die zich op de Gwangju Inhwa School aan het begin van de eeuw hebben afgespeeld. Toen de film in 2011 het levenslicht zag zorgde dat voor een heropening van de zaak tegen de verdachten van de school en een hernieuwde focus op de rechten van kwetsbare burgers.

Regisseur Hwang Dong-hyuk, bij het grote publiek bekend als de maker van het immens populaire ‘Squid Game’, weet met ‘SIlenced’ een bijzonder aangrijpend drama te maken. Hwang schroomt niet om de meer dan akelige handelingen rauw in beeld te brengen. De schaamteloosheid van de daders en het intense verdriet van de piepjonge slachtoffers komen hard binnen.

Het stilmakende verhaal wordt daarnaast versterkt door een uitstekende cast. De getraumatiseerde leerlingen overtuigen stuk voor stuk en ook Gong Yoo als moraal geweten raakt de juiste snaar. Daarnaast weet Jang Gwang met zijn ijzingwekkende dubbelrol van schoolhoofd en diens tweelingbroer, de voortreffelijke cast compleet te maken. ‘Silenced’ is een hartverscheurende film die zijn naam zonder meer eer aan doet.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten