vrijdag 21 mei 2021

Dwelling in the Fuchun Mountains / Chunjiang shuinuan (2019)

Land: China
Regie: Gu Xiaogang
Cast: Qian Youfa, Wang Fengjuan, Zhang Guoying, Zhang Renliang, Sun Zhangwei, Sun Zhangjian e.a.

Wanneer de matriarch van de family Yu langzaam aftakelt, is het aan haar vier zonen om afwisselend voor haar te zorgen. Ieder van hen heeft echter zo z’n eigen problemen in het rap vermoderniserende Fuyang, een Chinese provinciestad. Net als dat de vier seizoenen langzaam in elkaar overlopen, zo verandert langzaam maar zeker ook de verhoudingen binnen de familie.

‘Dwelling in the Fuchun Mountains’ ontleend zijn naam aan de gelijknamige veertiende eeuwse handrol van de Chinese meesterschilder Huang Gongwang. Dit ruim tweeënhalf uur durende debuut geld tevens als eerste deel in een door Gu Xiaogang voor ogend hebbende trilogie.

Net als in de eeuwenoude rol ontvouwt het verhaal zich in een langzaam tempo aan de hand van de vier veranderende seizoenen. Inktstrook voor inktstrook. De film kan het beste omschreven worden als een realistische en voyeuristische kijk op zowel familie als regio waarin veranderingen in tradities en maatschappij aan een behoorlijke ontwikkeling onderhevig zijn. Wat verder opvalt aan dit bedachtzame debuut, is dat het eigenlijk niét opvalt dat zowel filmmaker als zijn cast geen professionele film- c.q. acteeropleiding hebben genoten, zo natuurlijk voelt alles aan.

‘Dwelling in the Fuchun Mountains’ is een fraai geschoten portret van een Chinese familie, waarin de rustig bewegende camera het tempo dicteert. Om de verandering van seizoenen ook letterlijk in beeld te brengen is er lang aan dit project gewerkt, wat de authenticiteit van Gu’s realistische beeld extra versterkt. Een tikkeltje te traag om qua verhaal te blijven boeien, maar de adembenemende shots rondom de Fuchun rivier en ander natuurschoon maken heel veel goed.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten