vrijdag 5 maart 2021

The Soul / Ji hun (2021)

Land: China / Taiwan
Regie: Cheng Wei-hao
Cast: Chang Chen, Sun Anke, Ning Chang, Samuel K, Christopher Lee, Zhang Baijia, Erek Lin e.a.

Wanneer de succesvolle zakenman Wang Shi-cong (Samuel K) op brute wijze van het leven wordt berooft, wordt zijn vrouw Li Yan (Sun Anke) met het moordwapen in de hand langzaam wakker. Ook Wang’s mentaal labiele zoon (Erek Lin) wordt al snel als hoofdverdachte aangemerkt. De aan kanker lijdende Officier van Justitie is vast besloten de leiding te nemen over het onderzoek en wordt bijgestaan door zijn rechercheur c.q. zwangere vrouw A-Bao (Ning Chang). Het onderzoek neemt een nieuwe wending wanneer Wang’s topwetenschapper dr. Wan (Christopher Lee) een revolutionaire breintechnologie ontwikkelt waarmee naar de buitenwereld toe kanker op den duur verslagen kan worden. Er schuilt echter veel meer achter deze knappe vondst.

Het Chinees-Taiwanese ‘The Soul’ speelt zich af in de nabije toekomst, 2031 om precies te zijn. Het hoge sci-fi gehalte doet echter vermoeden dat we nog veel verder in de toekomst zitten. De revolutionaire fictieve hersentechnologie idem dito. Het futuristische sfeertje, compleet met fraaie gemaakte designschermen en speciale digitale effecten, ziet er echter wel keurig uit en houdt de volledige 130 minuten goed stand.

Aan de hand van regisseur Cheng Wei-hao, geen onbekende in de Taiwanese mysterie-thriller en horrorgenre, ontvouwt zich een verhaal dat laag voor laag uitgepakt wordt. Zijn ambitieuze concept zit goed in elkaar, maar voelt tegelijkertijd bij vlagen wat complex aan. Wie de aandacht er tijdens de relatief lange zit er gemakkelijk bij kan houden, wordt niet teleurgesteld voor de geïnvesteerde tijd.

Een speciale pluim hoort ook gegeven te worden aan hoofdrolspeler Chang Chen, die voor zijn rol in een kleine drie maanden ruim 24 kilo afviel om overtuigend als zwaar gehavende, frêle kankerpatiënt door te gaan. Ook TV-actrice Sun Anke, die hier haar filmdebuut maakt, laat zien over een goed bereik te beschikken om haar ingewikkelde personage geloofwaardig tot leven te brengen.  Al met al heeft het sci-fi arme China er weer een aardige rolprent bij en lijkt het slechts een kwestie van tijd tot de Aziatische grootmacht er een echte sciencefiction topper produceert.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten