vrijdag 4 december 2020

The Hows of Us (2018)

Land: Filipijnen
Regie: Cathy Garcia-Molina
Cast: Kathryn Bernardo, Daniel Padilla, Jean Garcia, Susan Africa, Darren Espanto e.a.

Het lijkt het perfecte koppel; de ambitieuze George (Kathryn Bernardo) en de dromerige muzikant Primo (Daniel Padilla). Samen erven zij het huis van George’s oma en start een nieuwe fase in hun nog prille relatie. Al samenwonend komen de twee erachter dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Primo wacht op z’n grote doorbraak, maar de rekeningen rijzen langzaam de pan uit en een fikse ruzie zorgt voor het einde aan het jonge geluk. Jaren gaan voorbij en wanneer Primo plots weer op de stoep staat, claimt hij z’n plek in het huis dat George ondertussen probeert te slijten. Hopend op een hereniging met zijn jeugdliefde doet hij er alles aan om de koop tegen te gaan.

Gedeeltelijk opgenomen in Nederland, ‘The Hows of Us’, niet te verwarren met het bijzonder fraaie Koreaanse ‘The House of Us’, is een Filipijns romantisch drama dat ironisch gezien draait om de al dan niet verkoop van een geërfd woonhuis en de relatie tussen de twee hoofdrolspelers dat het huis symboliseert.

Je kunt er de klok bijna op gelijk zetten, maar ook deze Filipijnse romcom volgt de traditionele formule waarin de uitkomst eigenlijk van te voren al vast staat. Ook clichés zoals het huis dat in tweeën is gedeeld door een rol tape spreekt van weinig originaliteit. Tel daar de bij vlagen tergende dialogen op en je hebt wederom een dertien-in-een-dozijn productie. je kunt het de filmmakers echter moeilijk verwijten; dit is nu eenmaal wat scoort in de Zuidoost-Aziatische archipel.

Waar de film wel in slaagt, is de chemie tussen hoofdrolspelers Bernardo en Padilla. Hoewel de twee verwikkeld zijn in een regelrechte cliché-relatie, komen de twee wel comfortabel en op zekere hoogte oprecht over. Niet zo gek als blijkt dat de twee ook off-screen al jaren een koppel vormen zou je denken, al lieten zij dat een jaar eerder in 'Can't Help Falling In Love' niet echt blijken. Genoeg is het daarentegen niet om deze twee uur durende rolprent te redden. Ook het volledig onnodige snoepreisje naar alle bekende Amsterdamse toeristische plekjes voegt niets toe en had de kijker makkelijk twintig minuten kunnen besparen. En dat mag je regisseuse Cathy Garcia-Molina wél aanrekenen. 


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten