vrijdag 11 december 2020

Castaway on the Moon / Kimssi pyorugi (2009)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Hae-jun
Cast: Jung Jae-young, Jung Ryeo-won e.a.

Tot over zijn oren in de schulden besluit Kim Seong-geun het leven voor gezien te houden en springt van een brug de Han-rivier in. Geheel ontzet dat zelfs zijn zelfmoordpoging mislukt, strandt hij aan op een onbewoond eilandje niet ver van de Seoelse hoogbouw. Naar tevergeefse verwoede pogingen om het eiland te verlaten berust Seong-geun in z’n lot. Toch gaat z’n leven niet helemaal ongezien voorbij. De telezoomlens van Kim Jung-yeon’s (Jung Ryeo-won) camera, legt de ploeterende Seong-geun stap voor stap vast. De sociaal-onhandige Jung-yeon, die al jaren niet meer uit haar kleine kamertje is gekomen, vindt een manier om te kunnen communiceren met de steeds verwilderende eilandbewoner. Deze bijzondere communicatie geeft voor beide beschadigde zielen een sprankje hoop op een nieuw begin.

Gestrand op een onbewoond eiland omringd door een metropool van ruim 25 miljoen inwoners, een bizarder plot valt haast niet te bedenken. Het knotsgekke idee vertaalt zich door de fraaie sets en droge humor in een luchtige maar eigenzinnige Koreaanse romance, waar een tikkeltje kapitalistische maatschappijkritiek niet onbesproken kan blijven.

De kern van de film zit hem niet in de hernieuwde minimalistische leefwijze van diens hoofdpersoon, maar de rolprent is in weze een film van verlangen, verbondenheid en het (sociale) isolement waar de beide Kims zienderogen mee worstelen. De drie bovengenoemde elementen worden uitstekend gevat in het goede spel van de twee hoofdrolspelers. Beide kennen een verschillend, maar desondanks vergelijkbare, ontwikkeling door dat, mede door de goed gekozen heerlijke muziek, weet te raken.

Less is more, klinkt een veelgebruikt cliché dat in het geval van ‘Castaway on the Moon’ wel degelijk hout snijdt. Regisseur Lee Hae-jun laat de film in alle rust ontrafelen, maar neemt vooral in  het begin wel erg ruim de tijd. De sympathieke verbondenheid tussen de twee geteisterde zielen wint de kijker echter in elk tempo voor zich te winnen.


Waardering: 3.5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten