vrijdag 25 december 2020

Your Name Engraved Herein / Ke zei ni xindi de mingzi (2020)

Land: Taiwan
Regie: Liu Kuang-hui
Cast: Edward Chen, Tseng Jing-hua, Leon Dai, Wang Shih-shien, Fabio Grangeon e.a.


Taiwan, 1987. De staat van beleg eindigt na ruim 38 jaar, maar studenten Jia-han (Edward Chen) en Birdy (Tseng Jing-hua) merken er nauwelijks iets van op hun kostschool. De conservatieve onderwijsinstelling weigert de jongens en meisjes bij elkaar te brengen, tot groot ongenoegen van zowel de studenten als de Canadese pastoor c.q. muziekleraar Oliver (Fabio Grangeon). Ondertussen groeit er een onacceptabele liefde tussen de jongens Jia-han en Birdy die moeten omgaan met het heersende homofobe karakter, zowel binnen als buiten de schoolmuren.

Taiwan haalde vorig jaar alle voorpagina’s door als eerste Aziatische land het homohuwelijk te legaliseren. Dat het eiland echter van ver komt, komt duidelijk naar voren in Liu Kuang-hui’s persoonlijke Netflix-original ‘Your Name Engraved Herein’, waarin delen van zijn eigen jeugd nu in fictieve vorm online te streamen valt.

Hoewel de film losjes is gebaseerd op het leven de schrijver en regisseur van de film, voelt ‘Your Name Engraved Herein’ behoorlijk universeel aan. De pijn waarmee de twee worstelende tieners moeten omgaan in een giftig klimaat en zonder begrepen noch geaccepteerd te worden, komt aan en overstijgt het persoonlijke levensverhaal van de maker.

‘Your Name Engraved Herein’ floreert in de manier waarop het verlangen van liefde en genegenheid in de relatie van de twee jongens sluipt. Rustige, lange scènes in beeld gevat door mooie, verzadigde kleuren en vergezeld met de regelmatig melancholische klanken van een schelle trompet, evolueren sommige scènes tot pure poëzie op beeld. 


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten