vrijdag 3 juli 2020

The House of Us / Uri-jib (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Yoon Ga-eun
Cast: Kim Na-yeon, Kim Shi-a, Joo Ye-rim Ahn Ji-ho, Choi Jung-in, Lee Joo-won e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/07/the-house-of-us-uri-jib-2019.html
De twaalfjarige Hana (Kim Na-yeon) groeit op in een getroebleerd gezin; haar ouders hebben vaak ruzie en een scheiding lijkt onontkoombaar. Tijdens de zomervakantie leert ze de zusjes Yoo-mi (Kim Shi-a) en Yoo-jin (Joo Ye-rim) kennen. Terwijl Hana tobt met haar eigen thuissituatie, staat de zusjes een zoveelste verhuizing te wachten. Samen proberen ze de verhuizing tegen te houden en smeedt Hana een plan om haar ruziënde ouders te verzoenen.

Drie jaar na haar fenomenale debuut keert regisseuse Yoon Ga-eun terug met wederom een door kinderen gedomineerd drama. Waar de focus in ‘The World of Us’ lag op pesten, legt Yoon ditmaal de nadruk op een eveneens universeel en belangrijk onderwerpen: het gebrek aan een stabiele thuissituatie. ‘The House of Us’ is, zoals de titel al aangeeft, nauw verbonden met haar vorige werk en kan als spirituele vervolg gezien worden.

Het regisseren van kinderen is een vak apart en Yoon laat zien dat ‘The World of Us’ geen beginnersgeluk was. Opnieuw weet ze een film neer te zetten waarin de bijzonder jonge cast op natuurlijke en speelse wijze handelt, ware het de buurmeisjes om de hoek. Tegelijkertijd, zonder melodramatische of overtrokken trekjes, ontvouwt er een universeel verhaal waarin menig kind met ruziënde c.q. afwezige ouders zich zonder meer in zal kunnen herkennen.

Yoon’s kalme, tedere manier van vertelling en luchtige muziek maken dit familiedrama geschikt voor zowel jong als oud. De film weigert kant te kiezen of hard te oordelen, maar kijkt van een afstandje toe op de situaties die zich voltrekken, zowel in voor- als tegenspoed. De debuterende dertienjarige Kim Na-yeon floreert als Hana, en kent een zeer noemenswaardige chemie met de nóg jongere, maar ietsjes meer ervarene Kim Shi-a en de piepjonge Joo Ye-rim. ‘The House of Us’ staat als een huis!


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten