vrijdag 2 oktober 2020

Haruka’s Pottery / Haruka no sue (2019)

Land: Japan
Regie: Suetsugu Naruhito
Cast: Nao, Hirayama Hiroyuki, Murakami Jun, Sasano Takashi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/10/harukas-pottery-haruka-no-sue-2019.html
Volkomen weggeblazen door de schoonheid van een stuk Bizen-aardewerk, besluit Haruka (Nao) haar leven volledig om te gooien. Ze neemt ontslag en verhuist naar Okayama om in de leer te gaan bij Wakatake Osamu (Hirayama Hiroyuki). De norse meesterpottenbakker staat echter niet te springen op haar komst en de twee kennen een moeizame relatie. Langzaam maar zeker, en met de hulp van dorpsoudste c.q. levende legende Sakaki Toujin (Sasano Takashi), komt Osamu er echter achter dat als hij wil groeien als pottenbakker, Haruka’s aanwezigheid belangrijker is dan hij vooraf ooit had kunnen denken.

Japan kent een rijke aardewerktraditie waarin het Bizen-aardewerk haar oorsprong heeft in de zesde eeuw n.Chr. Regisseur en scriptschrijver Suetsugu Naruhito’s lange speelfilmdebuut mag gerust gezien worden als een welgemeende ode en masterclass voor deze eeuwenoude Japanse ambacht. De film straalt in alles uit een bijzondere waardering en liefde voor het vakmanschap te hebben, vooral verpakt in de uiterst sympathieke Haruka.

De perfect gecaste Nao excelleert als tikkeltje naïeve, maar doortastende titulaire Haruka. De passie die zij voor het Bizen-aardewerk heeft, spat van het beeld en werkt verrassend aanstekelijk. Samen met de eveneens goedlachse Sasano weten zij niet alleen de klei, maar ook de kijkers eenvoudig om hun vingers te winden.

Het rustige karakter van de film en de o zo fijne piano muziek in de achtergrond, zorgen voor een ongedwongen sfeer dat precies past bij het het geduld dat er komt kijken bij het maken van de talloze potjes, kruikjes en wat dies meer zij. Naast een ode aan de ambacht is het Japanse ‘Haruka’s Pottery’ vooral uitermate charmant.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten